Отношенията Европейски съюз - Африка и ролята на ЕС в

...
Отношенията Европейски съюз - Африка и ролята на ЕС в
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: ЕС трябва да подкрепя и вдъхновява Африка в реформите

Отношенията Европейски съюз - Африка и ролята на Европейски Съюз в отбраната и насърчаването на правата на индивида в световен проект бяха главните тематики в дневния ред на Съвета " Външни работи ", който се състоя през днешния ден в Брюксел, заяви дирекция " Пресцентър " на Министерство на външните работи.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прикани по време на дебата за по-голяма интензивност на Съюза в Африка.

" Посетих през ноември няколко африкански страни и мога да Ви уверя, че те желаят да видят повече Европа - повече вложения, повече стопанска система, само че желаят да го създадем дружно ", съобщи Екатерина Захариева. Тя означи, че Африка предлага доста стопански и търговски благоприятни условия, само че в това време е източник и на провокации във връзка с сигурността и незаконната миграция.

" Трябва да бъдем по-активни в Африка, само че освен като направляваме страните и им четем лекции, а и като ги поддържаме и въодушевяваме в промените на правилото " повече против повече ", акцентира българският вицепремиер. По думите й Европейският съюз би трябвало да се концентрира повече и върху правата на дамите и развиването на младежта в Африка, като спомага за усилване наличието на дамите освен в стопанската система, само че и в политиката.

По време на съвета външните министри от Европейски Съюз приветстваха засиления фокус на новата Европейска комисия върху Африка и обмениха хрумвания по подготовката на нова Всеобхватна тактика на Европейски Съюз за Африка и идните през 2020 година министерска среща и Среща на върха ЕС-Африкански съюз. Министрите потвърдиха валидността на предпочитаните посоки, избрани на Срещата на върха в Абиджан (2017 г.) - поддръжка за демокрацията, върховенството на закона, положителното ръководство, правата на индивида, сигурността и защитата, образованието. Те оцениха също, че запазващите се опасности пред стабилността и развиването на Африка и нуждата от дейно отстояване на полезностите и ползите на Европейски Съюз, постановат в допълнение усилване на интегрирания метод на Европейски Съюз и поощряване на поемането на повече отговорност от страна на африканските сътрудници в оправянето с провокациите.

В навечерието на 10 декември - интернационален Ден на правата на индивида, министрите показаха угриженост от тревожната световна наклонност на спад в отбраната на правата на индивида и главните свободи и разискаха обстановката в разнообразни елементи на света. Дискусията удостовери нуждата Европейски Съюз да резервира ролята си на международен водач в отстояването на правата на индивида и да резервира фокуса върху тематиката като водоравен приоритет във външната си политика. С оглед усилване успеваемостта на дейностите на Европейски Съюз в тази област министрите взеха политическо решение да се работи за основаване на нов Глобален санкционен режим по правата на индивида. Днешната полемика ще бъде регистрирана при подготовката на новия План за деяние на Европейски Съюз по правата на индивида и демокрацията за 2020-2024 година

" Правата на индивида са част от ДНК-то на Европейски Съюз ", съобщи пред сътрудниците си министър Захариева. Тя акцентира, че като сегашен член на Съвета по правата на индивида България е интензивно ангажирана в напъните за поощряване и отбрана на правата на индивида по света. В новия План за деяние на Европейски Съюз приоритет би трябвало да бъде даден да въпроси като правата на децата, овластяването на дамите и девойките, в това число достъп до обучение, поддръжка за локалните управляващи и гражданското общество, означи още българският външен министър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР