Отношението на Запада към президента на Сърбия Александър Вучич трябва

...
Отношението на Запада към президента на Сърбия Александър Вучич трябва
Коментари Харесай

Западът трябва да преразгледа отношението си към Вучич след доклад на Пентагона

Отношението на Запада към президента на Сърбия Александър Вучич би трябвало да се промени, изключително поради съдействието с съветските разследващи служби, счита Едуард Джоузеф, учител в университета " Джонс Хопкинс " във Вашингтон, представен от Гласът на Америка.

Джоузеф прави оценка, че в оповестения майски отчет на Пентагона за усилване на съдействието на Сърбия с Русия откогато на власт е Сръбската прогресивна партия, е удостоверил това, за което отдавна е имало подозрения, написа в. " Данас ".

Този отчет е доста значим, тъй като публично удостоверява това, в което постоянно сме се съмнявали - че Сърбия ускорява военното съдействие с Русия, до момента в който в същото време във вътрешен проект върви обратно в реализирането на промени и демократизация, и сякаш се пробва да реши казуса с Косово. А ние знаем, че Русия няма никакъв интерес този въпрос да се реши, съобщи Джоузеф, представен от Българска телеграфна агенция.

Радио " Свободна Европа " цитира отчета на Министерството на защитата на Съединени американски щати от май тази година, че измежду страните от Западните Балкани Сърбия е най-податлива на съветско въздействие, до момента в който преди идването на власт на Сръбската прогресивна партия отпред с Александър Вучич през 2012 година, връзките на Сърбия и Русия във военната област са били на доста по-ниско равнище.

В отчета написа, че Сърбия е единствената страна в района, която през 2012 година е купила съветско оръжие на стойност над един милион $, че е купувала съветски самолети МИГ-29 втора ръка и хеликоптери, че Белград и Москва са провеждали взаимни военни учения.

Говорейки за радио " Гласът на Америка ", преподавателят в университета " Джонс Хопкинс " Едуард Джоузеф съобщи, че основните точки за съдействие са към този момент известни. Според него е значим фактът, че това става публично и че връзката е симбиотична, т.е. че е от изгода и за Сърбия, и за Русия. " Също по този начин се слага под въпрос искреността на президента Александър Вучич, когато споделя, че желае участие в Европейски Съюз. Как може да бъде в Европейски Съюз при такава политика ", пита Джоузеф.

Той уточни, че отчетът на Пентагона е предизвестие за дипломатите, които беседват с Вучич, да внимават за това доколко той сътрудничи с Русия, защото в този момент се знае, че държавното управление на Съединени американски щати изцяло осъзнава какъв брой е надълбоко и публикувано това съдействие.

Сътрудничество с съветските разследващи служби не върви дружно с Европейски Съюз, означи той.

В отчета на Пентагона се установи и съдействие на разследващите служби на Сърбия и Русия с напомнянето, че Сърбия е единствена от страните от своя район, която по този метод сътрудничи с Москва.

Едуард Джоузеф споделя, че това е сигнал, който не може да се пренебрегва.

" Това е може би най-интересният обособен детайл от този отчет, това не може да се пренебрегва и да се каже, че Вучич единствено балансира в връзките. Сътрудничеството сред разследващите служби върви над това и когато един път навлезете в полето на шпионажа и съдействието в тази сфера, това е изцяло несъвместимо със Запада и Европейския съюз. Това просто не може да се толерира и дипломатите не трябва да пренебрегват това ", счита той.

Джоузеф добави, че Сърбия наскоро е подписала комерсиално съглашение с Евроазиатския съюз, който е спонсориран от Русия. Макар и да се колебаеше, Сърбия най-после подписа това, отбелязва анализаторът.

Според него всичко това не е изненада, защото се подозираше, че филантропичният център в Ниш служи за събиране на разследващи данни, само че това, че в този момент има публично удостоверение за съдействие в разузнаването, е повратна точка в връзките на интернационалната общественост с Белград. " Трябва доста по-отворено да се беседва с президента Вучич и би трябвало да престанем да го молим да откри решение за Косово и по някакъв метод да го компенсираме за това. Никой не би трябвало да размишлява за отплата за водач, който има толкоз необятно съдействие с противник, какъвто е Москва, и който върви срещу личните си жители и ги лишава от свободи, които им принадлежат ", съобщи Джоузеф.

По мотив това, че в Сърбия наскоро бе оповестен запис, на който, като заяви и сръбският президент, се вижда по какъв начин съветски шпионин дава пари на сръбски чиновник от сигурността, Джоузеф споделя, че е неразбираемо какво се е случило, само че му се коства евентуално записът да е пристигнал като отговор на нещо, а не да се е появил просто по този начин. " Това е отговор на предходен скандал, в който е включен бащата на министъра на вътрешните работи, разкриващ доста съмнителното естество на контракт за търговия с оръжие и даже че сръбското оръжие се озовава в ръцете на ислямските екстремисти ", съобщи Джоузеф. Според него е разумно публикуването на записа с съветския сътрудник да е единствено опит да се отвлече вниманието от предходния скандал, с цел да се обърка обществеността в Сърбия и предходната спекулация, която е доста по-важна, на процедура да се не помни. " Тази спекулация слага въпроса за това къде отива сръбското оръжие, само че и каква е ориентацията на Сърбия и нейния президент ", отбелязва анализаторът.

" Тази спекулация с съветския сътрудник е доста странна. Ако вземем поради всичко, което знаем в този момент за съдействието на Русия и Сърбия, се слага въпроса за какво Русия би се месила в някаква конспирация, която е нездравословна за сръбското държавно управление? Това няма никакъв смисъл. Единственото разумно пояснение е, защото доказателства за това няма, че това е целенасочена стъпка на сръбското държавно управление, може би в съдействие с съветското държавно управление, да отвлече вниманието от предходен, доста по-сериозен скандал. Това наподобява разумно ", съобщи Джоузеф. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР