Отношението, на което е подложен Джулиан Асандж, обвинен от Вашингтон

...
Отношението, на което е подложен Джулиан Асандж, обвинен от Вашингтон
Коментари Харесай

ООН е обезпокоена за здравето и правата на Асандж в затвора

Отношението, на което е подложен Джулиан Асандж, упрекнат от Вашингтон в шпионаж и застрашен с екстрадиция в Съединени американски щати, излага живота му на риск. Това установи докладчикът на Организация на обединените нации по въпросите на мъченията Нилс Мелцер, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В изказване на Мелцер е изразено безпокойствие от продължаващото утежняване на здравето на Асандж след задържането му при започване на тази година. Според докладчика, в случай че Англия не промени това отношение, то произволът и нарушаването на човешките права, на които той е изложен, може да му костват живота. В изказването на Мелцер обстановката, в която се намира Асандж, е избрана като нечовечна.

Мелцер, който е самостоятелен специалист на Организация на обединените нации и учител по интернационално право, посети Асандж в ареста през май дружно с лекари. След това сподели, че Асандж страда от физически болки и при него се следят всички типични признаци на дълготрайно подлагане на психически тормоз, на хронична нерешителност и интензивни психически контузии. Оттогава Мелцер не е виждал Асандж, само че получава информации за здравето му.

Асандж продължава да е държан изолиран от външния свят, в условия на угнетяване и наблюдаване, които не могат да бъдат оправдани единствено с ситуацията му на задържан, се споделя още в изказването на Мелцер, публикувано през днешния ден.

На 21 октомври Асандж се яви в лондонски съд по делото за екстрадиция и това беше първата му обществена поява от шест месеца. Той изглеждаше объркан, говореше неразбираемо и наподобява имаше компликации да си спомни рождената си дата. В края на съвещанието той сподели, че не знае какво се е случило и се оплака от изискванията на ареста си в строго охранявания лондонски затвор Белмарш.

През 2012 година Асандж, който беше съден в Швеция за обезчестяване, потърси леговище в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да бъде екстрадиран в скандинавската страна или в Съединени американски щати поради това, че Уикилийкс изнесе секретни американски документи. След 7 години в посолството той беше изведен оттова от полицията на 11 април със единодушието на Кито. Незабавно бе пратен в ареста и на 1 май наказан на 50 седмици затвор за нарушение на разпоредбите на условното си освобождение от британски арест преди 7 години.

Асандж може да получи до 175 години затвор в Съединени американски щати, където е упрекнат, че е изложил на заплаха някои от източниците си сега на публикуването през 2010 година от Уикилийкс на 250 000 дипломатически грами и на към 500 000 поверителни документа за дейностите на американските военни в Ирак и Афганистан. В края на май американското правораздаване добави още няколко обвинявания, измежду които нарушение на законите против шпионажа, което породи рецензии от страна на бранителите на свободата на словото. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР