Отношението на българските учени за македонският език е анахронизъм за

...
Отношението на българските учени за македонският език е анахронизъм за
Коментари Харесай

Пендаровски: Македонският език е факт от десетилетия, това го знаят по цял свят

Отношението на българските учени за македонският език е анахронизъм за 20-ти и 21-ви век, в който живеем, изяснява президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, когато дава отговор на журналистически въпрос по отношение на реакцията на Българската академия на науките (БАН) на " Харта за македонския език ", оповестява " Слободен щемпел ".

По думите му, " македонският език и македонската нация са факт . Македонският език е езиков факт от десетилетия и е открит в интернационален проект. Мисля, че е безсмислено да приказваме за нещо, което е реалност, безспорен факт, който всички, освен ние и освен те, знаят по целия свят ".
 Вътрешна македонска революционна организация към македонците: Братя, не прекалявайте!
Вътрешна македонска революционна организация към македонците: Братя, не прекалявайте!

За провокативната и ненаучна харта за езика

Той акцентира, че Споразумението от Преспа се отнася и до Конференцията на Организация на обединените нации през 1979 година, където македонският език е приет за един от езиците на южнославянската група и е интернационално приет .

" Нека ви напомня, че според Конституцията на някогашна Югославия от 1974 година тази страна имаше три публични езика. Един от трите езика беше македонският. Това значи, че когато Югославия по това време бе член на Организация на обединените нации и в персоналната карта, както във всяка държава-членка на Организация на обединените нации от 1974 година, присъстваше и македонският език ", разяснява той.

Пендаровски добавя, че " това е безусловно неоспоримо нещо и в действителност мисля, че бихме изгубили време да се убеждаваме дали нещо съществува или не съществува . Той съществува, тъкмо както македонската нация е реалност и никой у нас няма да разисква или подписва контракти с никого ".
 Българска академия на науките: Твърденията за македонска кирилица и глаголица пораждат единствено подбив
Българска академия на науките: Твърденията за македонска кирилица и глаголица пораждат единствено подбив

Сега могат да настояват, че приказват каквото пожелаят, само че не и преди 1944 година

Припомняме, че основаната по силата на Договора за другарство и съдействие комисия, която би трябвало да почисти исторически и просветителни въпроси сред двете страни, прекъсна работата си за 6 месеца с оглед идните предварителни избори в Северна Македония.

Прекъсването на опитите да се реализира единодушие бе оповестено на последното съвещание на комисията на 29 ноември, когато и проф. Ангел Димитров регистрира, че са постигнали извънредно малко.

" Това, за което сме се договорили, е толкоз малко и нищожно , че се озорвам даже да си го напомня... Направихме каквото можахме , по тази причина в този момент нещата се придвижват на политическо равнище ", съобщи Димитров.
 Никола Димитров: Приятелството с България елементарно може да се унищожи
Никола Димитров: Приятелството с България елементарно може да се унищожи

След разногласията с Българска академия на науките за македонския език

Първото съвещание на комисията означи дребен прогрес във връзка с Античността и Средновековието, само че не бе реализирано единодушие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на специалистите е точно личността на Гоце Делчев.

Българската част на комисията отхвърли да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.
 Заев се закани Скопие да отговори на България за позицията на Българска академия на науките за езика
Заев се закани Скопие да отговори на България за позицията на Българска академия на науките за езика

Заев акцентира, че ще реагират, защото въпросът е част от проблемите сред двете страни

В началото на октомври България сложи условия на Северна Македония , с цел да получи поддръжката ни за участие в Европейски Съюз.

Едно от тях е Северна Македония да реализира съответни резултати точно по тематиката за значими събития и исторически персони в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и други

След срещата на 13 септември, която беше избрана като " най-безплодната " до този миг, президентът Румен Радев свика незабавна консултативна среща , на която настоя да се начертаят алените линии по отношение на Северна Македония.
 Българска академия на науките изобличава лъжите в
Българска академия на науките изобличава лъжите в " Харта за македонския език "

Започва акция с писмо до Народното събрание
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР