Отнемат гражданството на германските бойци, воюващи на страната на терористичната

Отнемат гражданството на германските бойци, воюващи на страната на терористичната ...

Германия отнема гражданството на присъединилите се към ИДИЛ.

Отнемат гражданството на германските бойци, воюващи на страната на терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщиха от БГНЕС по информация на вестник "Зюддойче Цайтунг".

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер и правосъдният министър Катарина Барли са се договорили, че джихадистите ще загубят немското си гражданство при наличието на три условия - навършили са пълнолетие, имат друго гражданство и са участвали в сражения на страната на ИДИЛ.

Правилата няма да се отнасят за тези, които вече са в затвора заради подобни действия.

Според данните през 2018 г. близо 1 000 германски поданици са заминали за Сирия и Ирак, за да воюват на страната на ИДИЛ. Една трета от тях са се завърнали в Германия, около 150 са загинали, а останалите са били пленени.

По-рано от Министерството на вътрешните работи на Германия съобщиха, че страната е готова да приеме пленените бойци на Ислямска държава, ако им бъде осигурен достъп до консулска подкрепа от страна на германските дипломати.

Тогава те заявиха, че всички германски граждани, включително и заподозрените, че са се били на страната на ИДИЛ, имат право да се завърнат.

Източник: blagoevgrad24.bg