Отнемането на деца от техните родители никога не е било

...
Отнемането на деца от техните родители никога не е било
Коментари Харесай

Социалното министерство: Отнемането на деца не е и няма да бъде национална политика

Отнемането на деца от техните родители в никакъв случай не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство, зави в своя позиция Министерството на труда и обществената политика в отговор на изказванията в обществените мрежи, че квалифицираните от тях ремонти в Закона за протекция не детето плануват " непозволено лишаване на деца " от родителите им.

Съгласно Конституцията на Република България развъждането и възпитанието на децата е право и обвързване на техните родители и се подкрепя от страната, показват то ведомството. То добавя, че " настаняването на дете отвън фамилията може да стане единствено при съществуване на учредения, избрани в Закона за протекция на детето, които не се променяни от 10 години ".

В изказването се показва още, че предприемането на такава мярка за протекция постоянно предстои на правосъден надзор. " Редът за настаняване на деца отвън фамилията също е разказан в този закон и работи от 2006 година Последните промени в Закона за протекция на детето не трансформират този ред, а единствено отстраняват опцията за настаняване в профилирани институции, защото до 2021 година всички домове за деца, лишени от родителска грижа и домове за медико-социални грижи за деца ще бъдат закрити ", добавя се в позицията.

От общественото министерство декларират, че извеждането на дете от биологичното семейство е последна краткотрайна мярка за протекция, която се базира на точно изследване и оценка на съответния сигнал за дете в риск и се удостоверява със правосъдно решение. " Такова решение се ползва за доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, просия). Социалните служащи и полицията извежда деца, единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени. Това е правилото в закона, който обществените служащи са длъжни да съблюдават ", безапелационни са от ведомството.

То показва още, че хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете в рискова обстановка, което се нуждае от протекция, не са доносници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР