Отнемането на деца от техните родители никога не е било

...
Отнемането на деца от техните родители никога не е било
Коментари Харесай

МТСП: Отнемането на деца от техните родители не е цел на националната политика

Отнемането на деца от техните родители в никакъв случай не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство. Това се споделя в позиция на министерството на труда и обществената политика. То възразява против изказванията в обществените мрежи за „ непозволено лишаване на деца “.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на позицията на МТСП:

“Отнемането на деца от техните родители в никакъв случай не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство. Съгласно Конституцията на Република България развъждането и възпитанието на децата е право и обвързване на техните родители и се подкрепя от страната.

Настаняването на дете отвън фамилията може да стане единствено при съществуване на учредения, избрани в Закона за протекция на детето, които не се променяни от 10 години. Предприемането на такава мярка за протекция постоянно предстои на правосъден надзор. Редът за настаняване на деца отвън фамилията също е разказан в този закон и работи от 2006 година Последните промени в Закона за протекция на детето не трансформират този ред, а единствено отстраняват опцията за настаняване в профилирани институции, защото до 2021 година всички домове за деца, лишени от родителска грижа и домове за медико-социални грижи за деца ще бъдат закрити.

Извеждането на дете от биологичното семейство е последна краткотрайна мярка за протекция, която се базира на точно изследване и оценка на съответния сигнал за дете в риск и се удостоверява със правосъдно решение. Такова решение се ползва за доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, просия). Социалните служащи и полицията извежда деца единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени. Това е правилото в закона, който обществените служащи са длъжни да съблюдават.

Хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете в рискова обстановка, което се нуждае от протекция, не са доносници. От 2003 година в Закона за протекция на детето е регламентирано, че лице, на което стане известно, че дете се нуждае от протекция, е длъжно неотложно да уведоми способените органи. Същото обвързване има и всяко лице, на което това е станало известно по отношение на упражняваната от него специалност или активност, даже и в случай че то е обвързано с професионална загадка. Това обвързване съществува от 16 година и не е въведено с последните промени в закона. Сигналите обаче не са задоволителни за използване на ограничения за протекция, а се ревизират за тяхната меродавност и основателност. Не се преглеждат анонимни сигнали, с изключение на в случаите на принуждение над дете ”, се споделя в позиция на МТСП. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР