Отмяната на срещата (или по-скоро несигурността дали може да се

Отмяната на срещата (или по-скоро несигурността дали може да се ...

Война и мир: Какво следва след провала на срещата между Тръмп и Ким?.


Отмяната на срещата (или по-скоро несигурността дали може да се случи) между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун оставя и двамата мъже с необходимостта да вземат важни решения, ако искат да избегнат пътя на войната.

Техните действия през идните седмици могат да варират в широк диапазон, както и да окажат ефект върху голяма част от Североизточна Азия.

Bloomberg обобщава три варианта, по които биха могли да се развият отношенията между двете страни.

1. Протакане на патовото положение

Внезапната отмяна на срещата с Ким от страна на Тръмп хвърля нова светлина върху критиките за решението му изобщо тя да се състои – нито САЩ, нито Северна Корея не са направили достатъчно, за да гарантират успешен резултат.

Почти веднага, след като Ким обеща да проведе „пълно премахване на ядреното оръжие“ по време а изявлението си от 27 април с южнокорейския президент Мун Дже Ин, започнаха да се появяват разногласия относно срока кога това трябва да стане. В същото време американската администрация искаше всичко да стане без Пхенян да получи нищо в замяна.Още по тематаЗащо Вашингтон отмени срещата с Ким?Доналд Тръмп отказа да се срещне с Ким Чен Ун*

Но независимо от случващото се Тръмп и Ким си оставиха вратичка за промяна на датата на срещата им, която и двамата дават вид, че искат. В свое помирително послание от петък властите в Северна Корея заявиха, че оценяват действията на американския президент и се надяват неговият гъвкав подход да доведе до споразумение.

Това би могло да предостави на дипломатите на двете страни необходимото време, за да изгради доверие и да поставят по-реалистични цели. Също така постоянните санкции на ООН срещу Пхенян означават, че Тръмп разполага с време да вземе решението си.

2. Търговска война

За Тръмп търговията и Северна Корея имат дълга връзка, а това поставя Китай на огневата линия. Когато американският президент се нуждаеше от помощта на китайския си колега Си Дзинпин с Ким, той пощади Пекин от суровите търговски действия, които обещаваше по време не предизборната си кампания. Но когато Ким се разприказва, президентът обърна дулото на пистолета към Си.

Сега Тръмп трябва да реши дали ескалацията на търговските спорове ще увеличи лостовете му за влияние върху Северна Корея. Спекулациите на президента, че Си е окуражил Ким да заеме по-твърда позиция, предполагат, че той може да се опитва да поднови конфликта си с Пекин.

А дйствията срещу Китай, от своя страна, могат да доведат до ответни мерки от страна на Си, който също успя да възстанови „стратегическата“ връзка на страната си със Северна Корея.

„Отмяната на срещата на върха увеличава търговския риск за Китай“, смята Раян Хас, бивши служител от администрацията на Барак Обама по въпросите, свързани с Китай, и настоящ експерт по международна политика на Brookings Institution.

3. Да дойдат бомбите

В позицията си от четвъртък Тръмп предупреди Северна Корея, че американската армия е готова да отговори, ако режимът на Ким предприеме „глупави или безразсъдни действия“. И макар севернокорейският лидер да обяви завършването на ядрената си програма и прекрати ракетните тестове, всяко едно увеличаване на враждебността може да го накара да поднови провокациите си. А в момента в американската държавна администрация има повече „ястреби“ отколкото миналата година, когато президентът се закани с „огън и ярост“ срещу режима на Ким.

Но въпреки това няма причина да се смята, че Тръмп или Ким ще искат да докарат нещата толкова далеч.

Дипломатическите действия на севернокорейския лидер през последните шест месеца показаха, че той иска по-добър живот за себе си и народа си – а не една унищожителна война, която може да сложи край на управлението му.

Но, както показаха събитията от тази седмица, шансовете за лоша преценка на двамата нестабилни лидери, са големи.

Източник: investor.bg