Отмяната на съкратеното производство ще коства големи разходи на държавата.

...
Отмяната на съкратеното производство ще коства големи разходи на държавата.
Коментари Харесай

Антон Станков: Отмяната на съкратеното производство ще коства големи разходи на държавата

Отмяната на съкратеното произвеждане ще коства огромни разноски на страната. Това сподели в утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ юрист Антон Станков, някогашен министър на правораздаването. Той посочи, че това е международна процедура и съкратеното произвеждане не е наш патент.
" Ако тотално бъде отречено съкратеното произвеждане ще се натовари другата процедура – съглашението с Прокуратурата. Това крие опасности. Може би ще се прояви и корупционен напън. Ще коства огромни разходи на страната. Излезе информация, че Висшия правосъден съвет в последните години всякога е желал по 10% нарастване на средствата. Ако отпадне ще изискат съвсем двойно ", изясни още юрист Станков. По думите му досега е имало и популистки оферти.
" Предложението от Министерски съвет и от Министерство на правораздаването звучи рационално - да се преценя от съда “, сподели още Станков. Адвокатът сподели, че единствено с промени в законите няма да се решат проблемите. Трябва да се управлява осъществяването им. Бих наложил мораториум върху измененията в закони и вътрешен мониторинг по какъв начин да се извършват “, добави още юрист Станков.
Според юрист Людмил Рангелов, в случай че съкратеното правосъдно разследване отпадне, има напълно действителна опция да станем очевидци още веднъж на доста дълги процеси.
" Притеснявам се, че в случай че да кажем, след няколко дни бъде осъществено тежко ликвидиране, тогава околните на потърпевшите евентуално след 5-6 години още веднъж ще стачкуват за това, че наказването прекалено много се е забавило. За да се стигне до истината би трябвало да се съблюдават избрани процедури, те не са просто официални. Истината би трябвало да бъде открита по безспорен метод, без никакви съмнения ", изясни юрист Рангелов в изявление за Българска национална телевизия.
По въпроса дали в България може да бъде въведено смъртно наказване, той изясни, че като член на Европейски Съюз, никой в страната ни не може да бъде осъждан на гибел и екзекутиран. Избираме - или Европейски Съюз, или смъртно наказване, няма различен вид, безапелационен е правозащитникът.
" Това, че ще се ограничи съкратеното правосъдно разследване няма да повлияе на честотата и тежестта на тези закононарушения, на самите причинители. Убийците не познават закона, те работят инстинктивно, първосигнално, добави юрист Людмил Рангелов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР