Отмяна текстовете, които предвиждат изискването за нови реквизити на касовите

...
Отмяна текстовете, които предвиждат изискването за нови реквизити на касовите
Коментари Харесай

БПГА иска отмяна на изискванията за касовите бележки на горивата

Отмяна текстовете, които плануват условието за нови реквизити на касовите бележки от 1 април за вписване и отчитане посредством фискални устройства на продажбите в комерсиалните обекти, условията към софтуерите за ръководството им и условия към лицата, които правят продажби посредством електронен магазин, желаят от Българската петролна и газова асоциация. 

В своя декларация те декларират опасенията си, че се основава риск пред бъдещи вложения на членовете на БПГА. Изправени сме пред избора да не спазим една или друга наредба, което ни слага в неуместна обстановка. Поради това настояваме за анулация на визираните текстове от Наредба № Н-18, безапелационни са от асоциацията. 

В декларацията им се споделя: 

Българската петролна и газова асоциация би желала още веднъж да съобщи, че нейните членове постоянно са подкрепяли напъните на държавното управление за битка със сивия бранш в търговията с течни горива и за повишение на прозрачността на пазара. Разбираме, че въпросите, свързани с цените на течните горива, са обект на огромна социална сензитивност и сме ангажирани с всички ограничения, целящи да подобрят информираността на потребителите. 

В същото време неведнъж сме изразявали терзанията си по отношение на влизането в действие на условието за нови реквизити на касовите бележки от 1 април т. година, както е планувано в промените на Наредба № Н-18 за вписване и отчитане посредством фискални устройства на продажбите в комерсиалните обекти, условията към софтуерите за ръководството им и условия към лицата, които правят продажби посредством електронен магазин.

Неведнъж сме излагали причините си срещу новите условия, а точно:

Изразяваме кардинално противоречие с наредба от наредбата, която изисква като наложителен атрибут в касовата записка да бъде посочена „ покупна цена на горивото без данък и Данък добавена стойност ”. Публичното обявяване на сензитивна за конкуренцията информация, каквато е доставната цена на горивата, би могло да докара до попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията.

Посочването на доставната (покупната цена) в касовите бележки би довело до откриване на сензитивна ценова информация, тъй че всеки един от участниците на пазара на всички равнища ще има информация за цените, по които всички негови съперници купуват горива и би могъл да употребява тази информация за антиконкурентни цели, които не са в полза на крайния консуматор. В този дух е и решението на Комисията за защита на конкуренцията, оповестено на 11.03.2019 година Комисия за защита на конкуренцията намира, че „ това обвързване (въвеждането на характерни условие при осъществяване на продажби на течни горива, а точно фискалната касова записка да съдържа информация по отношение на стойност на придобиване) би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива, които не се подчиняват на държавна регулация във връзка с цените, а последните се дефинират свободно от пазарните оператори и се въздействат от стопански процеси. От осъществения стопански разбор е видно, че цената е най-същественият конкурентен параметър, чрез който сдруженията могат да се конкурират. На последващо място, пазарът на продажба на дребно се характеризира с висока степен на бистрота. Всяка от бензиностанциите афишира настоящите си цени на табла в своите обекти, което дава на съперниците й настояща и цялостна информация за този конкурентен индикатор. Задължаването на търговците на дребно да оповестяват цените, на които закупуват горивото, с което търгуват, би пренесло тази бистрота и на равнището на търговия на едро. Това може да има ограничаващо влияние и върху двете отвесно свързани равнища на дистрибуция, защото понижава стопанската самостоятелност на пазарните участници при взимане на решения и отстранява тласъците им да се конкурират. ” 

БПГА разполага и с юридическо мнение от една от най-престижните адвокатски фирми в Брюксел - Covington and Burling LLP, профилирана във въпроси, свързани с конкурентното право на Европейския съюз и страните членки. То удостоверява изцяло заключенията на българската Комисия за защита на конкуренцията, че актуалните промени в Наредба № H-18, основават условия за развиване на антиконкурентни практики.

2. Въвеждането на условие за спомагателна ценова информация единствено и само във връзка с горивата е казус за българската нормативна процедура, нарушава правилото на равнопоставеност на субектите, участващи в комерсиалния оборот и съставлява самобитна диксриминация на съответен стопански бранш. Според нас на търговците на горива не би следвало да се вменяват отговорности, каквито нямат търговци на други артикули, към които също има огромен публичен интерес.

3. Посочването на покупната и продажната цена би могло да докара до неправилни изводи и спекулативни изказвания, че разликата сред двете стойности съставлява облага за търговеца на горива на дребно, без да се вземат поради многочислените належащо присъщи разноски на търговците. 

4. Откриваме несъгласие сред наредбите на Наредба № Н-18 и условия на Закона за отбрана на потребителите. Той планува обвързване на търговците да показват на потребителите „ по явен и понятен метод “ информация по отношение на „ крайната цена на стоките или услугите с включени всички налози и такси “, т.е. законодателството за отбрана на потребителите задължава търговеца да показва крайната продажна цена с Данък добавена стойност и данък, тъй че да не няма опция за прибавяне към към този момент оповестената цена на „ скрити “ детайли, като да вземем за пример административни такси.

5. При изследване на нормативната уредба в други страни установихме, че сходни условия не съществуват в законодателството на останалите държави-членки на Европейския съюз.

Всичко това ни кара да се притесняваме, че няма да можем да действаме обикновено и основава риск пред бъдещи вложения на членовете на БПГА. Изправени сме пред избора да не спазим една или друга наредба, което ни слага в неуместна обстановка. Поради това настояваме за анулация на визираните текстове от Наредба № Н-18.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР