Отмяна на сегашната дължима такса от 5 процента върху приходите

...
Отмяна на сегашната дължима такса от 5 процента върху приходите
Коментари Харесай

Отпадане на 5% такса върху продажбите ще стимулира новите ВЕИ

Отмяна на сегашната дължима такса от 5 % върху приходите от продажба на електрическата енергия за всички влезнали в употреба ат 1 януари 2021 година централи, ползващи възобновима сила, ще подтиква навлизането на нови такива мощности след нулевата 2020 година и очертаващата се сходна последваща година. Целта е поощряване на вложителите във ВЕИ мощности, с цел да може България да извърши изискваните екологични цели от Европейската комисия. Това изясни пред Mediapool ръководителят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ, който ще внесе тази и още няколко ремонти за Закона за енергетиката.

Действията идват единствено дни след следващите по финалния проект на България " Енергетика и климат " с задачите на страната до 2030 година Сред тях е и забележката, че у нас няма принадлежности за поощряване на вложенията във възобновими енергийни източници. Заложената от държавното управление цел за дял на ВЕИ в крайното общо ползване на сила в страната е малко над 27 на 100, само че действително от предходната година вложенията в този сегмент са изцяло блокирани.

Причината е, че всички нови ВЕИ планове нямат към този момент преференциална цена. Такава има единствено за покривни фотоволтаични съоръжения до 30 киловолта и за плановете, въведени в употреба до 2012 година, които имат до десетгодишни контракти за наложително изкупуване на тока съгласно мощността и типа на зеления енергиен източник. Новите ВЕИ продават единствено на пазарни цени и задължението им да внасят във Фонда за сигурност на електроенергийната система по 5 % от приходите от продажбите си им лишава значителен финансов запас. Макар поради спада на цените на тока в рецесията от Covid-19 тези такси също да са намалели, отчисленията засягат значително бизнес моделите на екомощностите. През последната година да вземем за пример няма въведени в употреба нови възобновими мощности и са блокирани договарянията с банки за финансиране на такива.

Според Николов отпадането на тази такса единствено за новите ВЕИ планове ще отпуши финансирането им и ще помогне за реализиране на европейските цели. Експерти разясниха, че влизането на нови количества сила от ВЕИ на свободния пазар без преференции ще се отрази позитивно и върху борсовите цени.

Към увеличение на размерите на борсовия пазар са ориентирани и друга част от законовите ремонти, които в петък следва да бъдат качени за публично разискване на уеб страницата на Националния комитет на Световния енергиен съвет, който се ръководи от Николов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР