Отмяна на обществената поръчка за довършване на стария строеж, предвиден

...
Отмяна на обществената поръчка за довършване на стария строеж, предвиден
Коментари Харесай

Педиатри и родители на протест: "Не искаме болница от миналото"

Отмяна на публичната поръчка за дотъкмяване на остарелия градеж, очакван за нова детска болница, интернационален архитектурен конкурс с професионално направено задание, нова, съвременна, същинска национална детска болница.

За това упорстват протестиращите лекари и родители, които се събраха в 18 ч пред постройката на Министерството на здравеопазването. Дъждовното време попречи на част от деклариралите предпочитание да участват на митинга " Не желаеме болница от предишното ".

За минусите на незавършения десетилетия градеж, който министерството има намерение да направи национална детска болница против 95 млн. лева, от месеци предупреждават архитекти, инженери и педиатри. Въпреки това ведомството прокара състезанията и към този момент има определен реализатор -  " Главболгарстрой ", с който Комисията за защита на конкуренцията разреши да се подписа контракт и преди края на процедурата по обжалване на поръчката.

Проф. Владимир Пилософ, ръководител на Българската педиатрична асоциация (БПА) излезе с отворено писмо, в което пита по какъв начин по този начин преди 16 години въпросният строеж е негоден, а в този момент внезапно стана допустимо да се приключи успешно; има ли въпреки всичко направена калкулация каква ще е цената на преустройството и реконструкцията на съществуващата постройка и по какъв начин това се съгласува със международния опит, че сходен метод изисква повече вложения, в сравнение с напълно ново строителство; в представеното задание не са показани всички специалности, които изискват работа с деца. Не е ясно по какъв начин ще наподобява диагностично-консултативния блок; От 2012 година посредством свои заявления БПА непрекъснато слага казуса с нуждата от построяването на педиатрична болница в София. Защо Министерство на здравеопазването не отговори на БПА на импортираната в Министерство на здравеопазването идея за Педиатрична болница? Защо Министерство на здравеопазването не предложения публично в работната група представител на БПА?

По-рано денем здравният министър Кирил Ананиев предложения представители на протестиращите на среща в понеделник, 9 март. Там ще са и членове на работната група, изготвила структурата (част от техническото задание на публичната поръчка) на Националната многопрофилна детска болница. Поканени са също представители на компанията, направила градивното проучване на градежа – " Балмер Инженеринг "  ООД, както и представител на определения за реализатор на поръчката консорциум ДЗЗД " Детско здраве ", оповестиха от министерството. И оправдават невъзможността на Ананиев да се срещне по-рано с протестиращите поради пътуването му до Блюксел на 5 и 6 март за присъединяване му в изключителното съвещание на Съвета по опазване на здравето, обвързван с ковид.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР