Отминаващата зима е втората най-топла за Европа от 1979 г.,

...
Отминаващата зима е втората най-топла за Европа от 1979 г.,
Коментари Харесай

Втората най-топла зима в Европа откакто се води статистика


Отминаващата зима е втората най-топла за Европа от 1979 година, когато стартира да се води статистика. Това оповестяват от Европейската работа за климатичните промени " Коперник ", представени от Българска телеграфна агенция и ДПА.

Учените означават, че изискванията са били по-сухи от междинните за сезона в огромни елементи на запад и югоизток, както и в райони на Русия.

Измерените температури са много над междинните в Източна Европа и в региони в североизточните елементи на континента. На Иберийския полуостров обаче са регистрирани температури под междинното равнище.

Според отчета най-топлата зима е била през 2019-2020 година В международен мащаб тазгодишният февруари е бил петият най-топъл.

В по-голямата част от Европа са регистрирани температури на въздуха над междинните, по-специално в Северна Норвегия и Швеция, както и в региона на архипелага Свалбард, прибавят експертите.

Рекордното размразяване на антарктическия морски лед

Междувременно топенето на морския лед в Антарктика доближава връх през февруари, в разгара на локалното лято. Данните разкриват ускорението в топенето на морския лед през последното десетилетие, заяви Агенция Франс Прес.

Морският лед, който се топи през лятото и се възвръща през зимата, е достигнал " най-ниската си стойност за 45-те години, в които се записват сателитни данни " на 16 февруари, сподели Саманта Бърджис, зам.-директор на обсерваторията " Коперник ".

" Минималната дневна повърхност на морския лед в Антарктика бе достигната на 16 февруари 2023 година с обща повърхност от 2,06 милиона квадратни километра ", сподели тя за Агенция Франс Прес.

Американският Национален информативен център за снега и леда, който работи по друг способ със лични данни от спътници, разгласи, че съгласно предварителни данни на 21 февруари е достигната минимална повърхност на антарктическия морски лед от 1,79 милиона квадратни километра. " Ако бъде доказана, тази стойност ще е доста по-ниска от върха от февруари 2022 година ", оповестяват от центъра.

Топенето на морския лед не се отразява директно върху повишението на морското ниво, само че излага ледената шапка на Антарктика на въздействието на морските талази. Ледената завивка на континента се следи деликатно от учените, тъй като съдържа големи количества вода и може да провокира пагубно покачване на морското ниво, в случай че стартира да се топи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР