Отминаващата година изобилстваше от научни постижения, но някои от тях

...
Отминаващата година изобилстваше от научни постижения, но някои от тях
Коментари Харесай

Най-странните научни открития през 2017 г.

Отминаващата година изобилстваше от научни достижения, само че някои от тях бяха доста странни. Червеи се снабдиха с две глави в космоса, новооткрити субатомни частици съвсем останаха в загадка, а в океана край Норвегия се появиха загадъчни големи мехури, написа Лайв сайънс. Учени от университета " Тъфтс " изпратиха фрагменти от плосък червей на Международната галактическа станция, с цел да изследват въздействието на безтегловността. Някои от тях демонстрираха фрапантни промени. Единият се върна с две глави, по една във всеки завършек на тялото, а други реагираха друго на водата и бяха с разнообразни микробиоми спрямо останалите на земята.

Британски учени взеха решение да трансфорат в биогориво голямата мазна буца, запушила лондонската канализация. Те чакаха да произведат 7500 л гориво от 250-метровата буца от мазнини и всякаква нечистотия.

Викингски боец, заровен с цялостно бойно снаряжение в Швеция, се оказа жена. Това разкри ДНК разбор. Откритието повдигна въпроси за ролята на дамите в обществото на викингите. Учени откриха гелоподобни маси с диаметър 1 м край западния бряг на Норвегия. Те не могат да дефинират дали това е скупчване на хайвер, вероятно от сепия, или нещо напълно друго.

Шимпанзетата излизат в " отпуск по майчинство ", с цел да спасят бебета си, откриха учени от университета в Киото. Те следиха по какъв начин мъжки убива бебето на майка незабавно след раждането. При идващото си раждане същата маймуна заобикаля от стадото и по този начин пази дребното си.

Американски учени от Айова обясниха, че коктейлът " московско муле ", който съдържа водка, лайм и джинджифилова бира не би трябвало да се сипва в медни чаши, тъй като е доста киселинен. Медта от чашата би могла да проникне в напитката и да провокира отравяне.

Най-дълбоководният див звяр е зъбата гущерова риба, попаднала инцидентно в мрежата на австралийски риболовец. Тя се заравя в седимента на океанското дъно на дълбочина 1,000 до 2,500 м и чака жертвата й да приближи. Двама физици от университета на Чикаго се пробваха да скрият откритието си от боязън, че е доста рисково. Те откриха, че две дребни частици, наречени дънни кварки, на доктрина могат да се слеят със мощен пламък. Той би могъл да докара до три неща - по-голяма субатомна парченце, друга парченце, наречена нуклеон или до освобождение на голяма сила във Вселената. Тази детонация би била по-силна от реакциите на нуклеарен синтез във водородните бомби. По-късно обаче се оказа, че третият вид не е вероятен.

Климатолози от Йейл откриха, че древноегипетската династия на Птолемеите, която завършва със гибелта на Клеопатра, може да е западнала поради вулкани, изригнали в Северното полукълбо. Плътните облаци от прахуляк и газове от тях се отразяват на температурата и времето години наред. Те прекъсват мусоните и поради сушата настава апетит, провокирал политически вълнения. Може да звучи необичайно, само че когато човек учи, мозъкът развива нови кафези, а по-късно бързо убива някои от тях в нещо като невронна кланица. Идеята беше препоръчана през 2017 година от учени от института " Макс Планк " за човешко развиване в Берлин като пояснение за какво мозъкът набъбва и се свива в процеса на учене. Избиването на невроните не е толкоз ужасно, колкото звучи. Мозъкът просто се освобождава от кафези, които реши, че не са основни за запомняне на новите познания.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР