Отминалата седмица беше много интересна в областта на космическите изследвания.

...
Отминалата седмица беше много интересна в областта на космическите изследвания.
Коментари Харесай

Кратка космическа хроника

Отминалата седмица беше доста забавна в региона на галактическите проучвания. В началото на седмицата интернет беше развълнуван от изображение, снимано от Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА, което поразително наподобява на мечка. Изображението, което в началото беше снимано през декември, демонстрира парче от марсианския пейзаж, обрисувано от това, което НАСА назовава „ модел на кръгова фрактура “, с два кратера за очи и нещо, което наподобява като вулканична групировка за нос и уста.

Сега някои побързаха да припишат това на феномен, прочут като „ парейдолия “, наклонността хората да извличат смислени изображения от случайни модели. Те настояват, че в топография, толкоз обширна и разнообразна като Марс, безусловно има неща, които наподобяват като други неща – и, несъмнено, може механически да са прави – само че в действителност наподобява като мечка.

В сряда вечерта яркозелена комета, известна като „ C/2022 E3 (ZTF) “ или просто „ Зелената комета “, доближи най-близката си точка до Земята от 50 000 години, ставайки краткотрайно забележима с просто око за първи път от каменната епоха. В случай, че сте го пропуснали, към момента може да имате късмет сред в този момент и към 10 февруари. Астрономите споделят, че кометата се вижда най-добре на северния небосвод сред 22:00 ч. ET и тъкмо преди зазоряване. Въпреки че, в случай че живеете в град с високи здания и съществено светлинно замърсяване, може да нямате шанс.

Изпитват ли планетите лунна злоба? Центърът за дребни планети на Международния астрономически съюз, организация, работеща в Института Смитсониън, която следи сходни неща, е изброила 12 новооткрити луни, обикалящи към Юпитер, което довежда общия брой до големите 92 естествени спътника на газовия колос. Юпитер към този момент публично държи купата за най-вече луни в нашата слънчева система, побеждавайки предходния връх на Сатурн от 83. За тези, които играят вкъщи: Земята към момента има единствено една луна.

В четвъртък астронавтът на НАСА Никол „ Дюк “ Ман и Коичи Ваката от японската галактическа стратегия JAXA взеха присъединяване в седемчасова галактическа разходка, с цел да подкрепят подготовката за инсталирането на нов безоблачен масив на Международната галактическа станция. След като бъде приключен, НАСА пресмята, че новият безоблачен масив ще усили зареждането на борда на МКС с до 30%.

SpaceX изстреля своята 200-та ракета Falcon 9, носейки друга партида спътници Starlink в орбита в четвъртък. Ръководената от Илон Мъск галактическа корпорация разположи близо 4000 спътника към своята новосъздадена интернет услуга Starlink, която предлага високоскоростни връзки в отдалечени елементи на света: от разкъсваната от войната Украйна до първокласните яхти. SpaceX възнамерява да добави още хиляди спътници към своята мрежа през идващите години.

Вицепрезидентът Камала Харис награди с почетния галактически орден на Конгреса някогашните астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, които пилотираха първата пилотирана задача на SpaceX взаимно с НАСА до МКС през 2020 година Изстрелването на „ Dragon Endeavour “ също означи първото водено от Съединени американски щати изпращане на пилотирани галактически полети, откогато програмата за галактически совалки на НАСА беше оттеглена през 2011 година „ Боб и Дъг и екипът на SpaceX работиха години наред, с цел да проектират нова капсула за екипажа, уместно наречена Crew Dragon “, сподели Харис на церемонията във вторник. „ Те схванаха залога на тяхната работа за нашата нация, за нашия свят и най-много за астронавтите, които един ден ще поверят живота си на капсулата Дракон. “

И най-после, предходната седмица се навършиха 20 години от злополуката на галактическата совалка Колумбия. По време на повторното влизане в земната атмосфера Колумбия се разпадна, убивайки всичките седем астронавти на борда. В допълнение към трагичната загуба на екипажа, последвалото следствие разкри главен недостатък в топлинното екраниране на совалката, което бележи началото на края на програмата на галактическата совалка осем години по-късно.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР