Отминалата 2017-та година бе изключителна за инвеститорите. За тези обаче,

...
Отминалата 2017-та година бе изключителна за инвеститорите. За тези обаче,
Коментари Харесай

Инвеститорите, които спечелиха най-много пари от пазарите през 2017-а

Отминалата 2017-та година бе изключителна за вложителите. За тези обаче, които търгуват с криптовалути и означиха доходности от десетки пъти, би трябвало да напомним нещо. А точно, че пазарите са циклични и това не е нещо, което се случва доста постоянно на пазарите и на което могат да разчитат да се случва през идващите години.

Щатските показатели, прибавиха по към 20% към стойностите си, достигайки нови исторически върхове. И тук обаче, нещата не бяха обичайни. Можем единствено да напомним, че в исторически аспект, показателят на сините чипове S&P 500 е носил на вложителите рентабилност от към 10%, или на половина на постигнатото през тази година.

Всъщност приход от над 20% за интервал от над 20 години, са успявали да осъществят единствено вложители, които се броят на пръстите на двете ръце. И тези вложители назоваваме гениални. Тези вложители, ръководят средства в размер на десетки, а от време на време даже и стотици милиарди долари. Именно към доходността на великите вложители, ще погледнем в тази публикация, с цел да се опитаме да върнем малко крипто-маниаците към " действителността ". Защото, сходни интервали на геометрични доходности, като тези при цифровите валути, са релативно рядко събитие и постоянно не свършват изключително добре.

И кой различен, в случай че не великите вложители, са преживявали сходни интервали на " анормално " рентабилност, съчетани с интервали на рецесии за пазарите? Те са се " опарвали ", те знаят, че циклите при активите се редуват и те ще продължат да са сполучливи и в бъдеще, поради дълготрайния си взор върху капиталовата " игра ".

Сигурно ще си помислите, че в година на двуцифрен растеж за показателите, от по към 20% великите вложители са осъществили " изключителна рентабилност ". И ще сгрешите. Те считат, че са си свършили работата, когато бият пазара. С какъв брой тъкмо го бият, не е от изключително значение. Това, би трябвало да е и вашата цел - да биете пазара.

Не се опитвайте да превърнете 1000 лв. в 100 000 лв., тъй като даже и да съумеете, с този метод на мислене и вложение, доста е допустимо да свършите със същата сума, с която сте почнали! Всъщност, възможностите Ви да загубите всичко, са много огромни.

Кои бяха най-хубавите велики вложители на 2017-та година?

С най-хубаво показване може да се похвари Даниел Лоб. Той ръководи портфейл на стойност 11.9 милиарда $, като доходността му за последната една година възлиза на 33.02%.

Най-голямата позиция в портфейла на Лоб сега е Baxter International. Тя съставлява 21.6% от портфейла му, като му е донесла обща рентабилност от над 70%.

Втората най-голяма позиция в портфейла му, към 10% от него е Alibaba Holding. Тя е донесла 26.1% от общия му приход.

Малко след Лоб, се подрежда Стив Мандел. Неговият фонд, упрявлява активи на стойност 20.6 милиарда $, а доходността за последните 12 месеца възлиза на 30.3%. С най-голяма тежест в портфейла на Мандел е Alibaba - в размер на 7.4%. Позицията му обаче е донесла 75.9% облага.

Дейвид Айнхорн, след една сложна година, съумява да се изкачи до третата позиция по рентабилност през тази година, измежду вложителите милиардери. Той ръководи близо 5.9 милиарда $, а доходността му от началото на годината е малко над 26%.

С най-голямя тежест в портфейла му е General Motors, в която компания Айнхорн е вложил 23.8% от цената на ръководените от него средства. Това му е донесло сумарна рентабилност от 20.6%.

Малко сле Айнхорн е Чейс Колман, който ръководи активи на стойност от 14.7 милиарда $, на които е осъществил рентабилност от 25.7% за последните дванадесет месеца.

Най-голямата му инвестиция е в Priceline с 12.9%, следвана от китайската интерне компания JD.COM - с 12.72%. Двете вложения са му донесли надлежно 32.8 и 35.8% рентабилност. Третата позиция на Колман обаче, в лицето на Amazon, и тежест от 10% в портфейла му, е донесла цели 105% рентабилност.

И дотук с положителните вести за вложителите милиардери. Всички останали не съумяват да бият показателя на милиардерите, или на великите вложители, който е бил с рентабилност от 25.55% за последната една година.

За съпоставяне огромни имена като Рей Далио и Карл Айкън са отбелязали доходности за от надлежно 22.3 и 20.4%. Великият Тепър е изкарал под доходността на S&P 500, като е проработил за вложителите едвам 16.9%.

Още по-зле се показват митове като Бъфет и Сорос с годишна рентабилност от едвам 5.8 и 4.18%. Противоречивата звезда, в лицето на Бил Акман, е изгубил на вложителите 3.2% през тази година.

Така че вложители, поставяйте си реалистични и достижими цели, когато инвестирате на финансовите пазари. Не бъдете алчни и внимавайте с криптовалутите. Защото след огромни облаги, не е невероятно те да ви навлекат и съществени загуби.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР