Отминаха дните, когато биткойн, етер и други криптовалути се смятаха

...
Отминаха дните, когато биткойн, етер и други криптовалути се смятаха
Коментари Харесай

Как криптовалутите може да предизвикат финансова криза?

Отминаха дните, когато биткойн, етер и други криптовалути се смятаха за нишов ъгъл на финансовите пазари, написа CNN в собствен разбор. В нов отчет Съветът за финансова непоклатимост (FSB) – интернационален орган, който сплотява регулатори от 24 страни и юрисдикции – сигнализира за рисковете от бързо развиващия се криптопазар. Изследователите позволяват, че скоро той може да доближи повратна точка, оттатък която да се трансформира в „ опасност за световната финансова непоклатимост “ както поради размера си, по този начин и поради структурни уязвимости и възходящите връзки с обичайна финансова система.

Рискове за финансова непоклатимост могат бързо да ескалират “, сподели групата тази седмица, добавяйки, че политиците би трябвало да ускорят дейностите си.

Оценката идва, до момента в който банките и други огромни пазарни играчи се отварят от ден на ден към криптовалутите – водени от потребителското търсене и макар волатилността на тези активи. Показателно е, че даже Българската фондова борса направи ход в тази посока и преди дни започва търговия с финансови принадлежности върху биткойн и етер.

Негативните придвижвания на биткойн не престават (б.ред. – към 17 ч. българско време в събота цената му е под 40 хиляди долара), само че това да вземем за пример не спря колоса Sequoia Capital да разгласи, че уголемява своя криптобизнес с нов фонд от 500 до 600 милиона $. Американската компания за рисков капитал посочи, че ще се „ концентрира главно върху ликвидни токени и цифрови активи “.

„ Системно значимите банки и други финансови институции са все по-склонни да подхващат действия в криптоактиви и да получават експозиции към тях “, отбелязва в отчета си FSB.

Ако актуалната траектория на напредък в мащаба и взаимосвързаността на криптоактивите с тези институции продължи, това може да има последствия за световната финансова непоклатимост. “

През 2021 година пазарът на криптоактиви в един миг се утрои до над 2.6 трилиона $. Това към момента е относително малко на фона на мащабите на световните фондови пазари, които последно бяха оценени на повече от 120 трилиона $.
Защо тогава FSB бие паника?
Според групата присъединяване на огромни играчи основава евентуална опция – при положение на обилни съмнения на криптопазара – да бъде провокирана серия от непредвидени събития. Те даже вършат съпоставяне със покупко-продажби, свързани с пазара на жилища, които помогнаха за отключване на финансовата рецесия от 2008 година

Както в тази ситуация с ипотечната рецесия в Съединени американски щати, дребното количество известна експозиция не значи безусловно дребен риск, изключително щом липсва бистрота и незадоволително регулаторно покритие “, написа FSB.

Въпреки забавянето си държавните управления евентуално ще станат по-агресивни към бранша. Yahoo! News заяви в четвъртък, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън може да издаде изпълнителна заповед идната седмица, с която да накара организациите да започва изследвания и да разработят общоправителствена тактика за контролиране на цифровите активи. Информацията пристигна, откакто по-рано този месец Конгресът организира чуване по отношение на регулирането на стейблкойните (б.ред. – цифрови активи, чиято стойност е обвързана с обичайни валути или стоки).

Междувременно обаче вложителите надали просто ще си стоят и чакат. Като цяло пазарите сега са внимателни, в това число поради геополитическото напрежение към Украйна. Ситуацията способства за потъването на Dow с 1.8%, до момента в който S&P 500 се падна с 2.1%, а Nasdaq Composite – с 2.9%.

Ескалация на напрежението в кратковременен проект може да разбуни пазарите “, разяснява Питър Есел, портфолио управител в Commonwealth Financial Network. Той обърна внимание и на проблемите с световната верига на доставки, както и на наклонността към повишение на лихвените проценти.

Знак за несигурността е и цената на златото, което се смята за инвестиция-убежище по време на рецесии. В четвъртък тя се увеличи с 1.5%, макар че ден по-късно пое леко надолу. Курсът на благородния метал обаче се движи към 1890 $, малко под най-високото му равнище от юни.

Нарастващата инфлация също буди терзания у вложителите. Очаква се, че нарастването ѝ може да провокира прилив на физически активи.

Всичко това в композиция може да развихри съвършената стихия, която да раздруса финансовата непоклатимост. А препъникамъчето да се окажат криптовалутите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР