Отменят търговете за студения резерв“ с промени в преходните разпоредби

...
Отменят търговете за студения резерв“ с промени в преходните разпоредби
Коментари Харесай

Електроцентралите вече няма да получават пари за „студен резерв“


Отменят търговете за „ студения запас “ с промени в преходните разпореждания на Закона за енергетиката. Новината оповестиха на брифинг в Народното събрание министър на енергетиката Теменужка Петкова и ръководителят на отрасловата комисия Валентин Николов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Причината – взето политическо решение на съдружен съвет сред ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, мотив за което е създалото се публично неодобрение и митингите в София и огромните градове на страната. На процедура студеният запас съставлява заплащане от страната на централи да са в подготвеност за задействане, в случай че има изключително състояние и нужда от електрическа енергия, а една от тях е ТЕЦ-Варна на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Промените плануват досегашните търгове за запаса да бъдат трансформирани в напълно нов механизъм, който да търси разновидности средствата да отиват в държавната Топлоелектрическа централа „ Марица-изток “ 2.

„ Най-съществената част е обвързвана с въвеждането на механизма за потенциал. Той е въз основата на европейските регламенти и процедура. Свързан е с това да бъде обезпечена сигурността на електроенергийната система на държавите-членки. Този механизъм за потенциал планува даването на държавна помощ на избрани производители на електрическа сила, след осъществяване на търгове. В европейските правила няма опция за директно договаряне и възлагане. Всичко се прави на база на търгове “, изясни министър Петкова.

Тя акцентира, че страната е поставила краен период за въвеждане на новия механизъм и той е 1 юли 2021 година „ Поради тази причина би трябвало да работим с доста ускорени темпове, тъй като има още доста въпроси, по които би трябвало да работим с Европейска комисия “, изясни Петкова и акцентира, че едно от изискванията е цялостната либерализация на енергийния ни пазар.

Министър Петкова акцентира, че единствените години, я които ТЕЦ-Варна не е взел участие в „ студения запас “, са от 2015 до 2018 година, защото комплексното позволение на централата е изтекло и тя не е отговаряла на екологичните условия.

„ Политическа партия ГЕРБ и нашето държавно управление съблюдава всички европейски и национални условия “, увери Петкова.

„ Ние до момента не сме раздавали нищо. Има си търг “, сподели от своя страна ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР