отмени около 2 000 операции и процедури за малко повече

...
отмени около 2 000 операции и процедури за малко повече
Коментари Харесай

Коронавирусът отмени 2 000 операции

отмени към 2 000 интервенции и процедури за малко повече от месец. В националната листа за планов банкет в лечебните заведения са записани хиляди пациенти, които би трябвало да бъдат приети в болница в последните дни на октомври и през ноември. Сега обаче те остават на опашка, защото от предходната седмица със заповед на здравния министър лечебните заведения в съвсем цялата страна преустановиха плановите интервенции. Такива краткотрайно няма да се организират във всички области, оцветени в оранжево и алено, където заболеваемостта от COVID-19 е по-висока, оповестява.
Забраната обаче не се отнася за осъществяването на трансплантации, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, а също дейностите по асистирана репродукция и ражданията. „ Заповедта не касае първичната и профилирана извънболнична помощ, както и незабавните пациенти. Тя не се отнася и до тези, които имат неотложни положения по преценка на общопрактикуващия им доктор или различен експерт от извънболничната помощ “, прецизират от здравното министерство пред „ Телеграф “.
 Пациентски организации са против прекъсването на плановите интервенции Пациентски организации са против прекъсването на плановите интервенции
Няколко пациентски организации остро възразяват против заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за прекъсване на плановия банкет и пл...
В една от най-големите столични лечебни заведения ВМА на опашка за банкет са към 100 пациенти, които би трябвало да бъдат лекувани по разнообразни клинични пътеки. Сред най-честите са диагностика и лекуване на стенокардия, хирургично лекуване при надбъбречни болести като киста на панкреаса и други В две лечебни заведения в Плевен пък записани за планов банкет са още над 100 души, като измежду отсрочените процедури са тези по клинична пътека за интервенционални процедури при болести на гастроинтестиналния тракт, за диагностика и лекуване на мултипленна склероза и други Отложени са също интервенциите за промяна на тазобедрени и коленни стави, артроскопските процедури, както и офталмологичните, като консервативно лекуване на глаукома, интервенции при болести на ретината и други Списък с пациенти за планов банкет са подали и лечебни заведения в Шумен, Русе, Стара Загора. Много от лечебните заведения пък даже не са съумели да вкарат плановите си интервенции в националната листа.
. С тяхното мнение се съгласяват и доста други медици от цялата страна. Сред тях е доцент Калоян Давидов, шеф на клиниката по Урология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. „ Проблемите са няколко. На първо място, когато приказваме за прекратяване на плановия банкет, доста хора схващат, че би трябвало да спрат да вървят на доктор. Те се опасяват и не търсят помощ. Така, макар че онкологичните болести не престават да се лекуват, профилактиката стопира и хора със злокачествени болести си остават у дома недиагностицирани “, изяснява доцент Давидов.
По думите му, в урологията има доста положения, които не са незабавни, само че при отсрочване на тяхното лекуване могат да се трансфорат в такива. Една от клиничните пътеки да вземем за пример е 152 за ендоскопски процедури при обструкции на пикочните пътища.
„ Иначе казано, един мъж със затруднено уриниране и претъпкан пикочен мехур, в който има 200 мл остатъчна урина, би трябвало да изчака, до момента в който плановите интервенции бъдат обновени. През това време обаче пикочният мехур може да бъде в допълнение повреден и остатъчната урина да се усили. При това положение за неотложност одобряваме, когато пациентът спре да отделя урина “, изяснява доцент Давидов.
 Проф. Ива Христова: Значителен е рискът всеки от нас да се болести Проф. Ива Христова: Значителен е рискът всеки от нас да се болести
Носенето на маски е най-малкото, което можем да създадем, с цел да ограничим разпространяването на ковид. Това сподели вирусологът Ива...
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР