Отменено е частичното бедствено положение в Котел, обявено след пороя

...
Отменено е частичното бедствено положение в Котел, обявено след пороя
Коментари Харесай

Отпускат финансова помощ на пострадалите от наводнението в Котел

Отменено е частичното бедствено състояние в Котел, оповестено след пороя и наводнението в града. Пострадалите фамилии ще бъдат подкрепени от общината с финансови средства. Започна и даването на дарения на най-пострадалите.

Няколко са фамилиите в Котел, чиято мебелировка е напълно унищожена от голямото количество дъжд, излял се над града в събота.

Къщите към този момент са изчистени от тинята. На доста места обаче, мебелите и електроуредите са негодни за прилагане. Само за няколко дни посредством обществените мрежи и мрежата на Центъра за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе " са събрани перални, печки, кревати, матраци, облекла и хранителни артикули за потърпевшите. Предоставянето на даренията стартира поетапно от най-нуждаещите се.

Целият първи етаж от къщата на семейство Хубови е залят от придошлата вода. Покъщнината им е на двора. В фамилията има и 10-месечно бебе. Къщата няма застраховка, тъй като застрахователните компании отказали да я създадат поради рисковата зона, в която е издигната.

Кампанията по набиране на дарения е инициирана от център " Амалипе ", взаимно с още няколко организации. Осигурените хранителни артикули са предоставени от Българската
хранителна банка. В акцията вземат участие и частни донори.

В акцията по подкрепяне на наводнените в Котел се включват и от Червения кръст. Отпускат се обществени помощи за най-пострадалите фамилии.

Община Котел също ще подкрепи финансово потърпевшите, след взетото решение от Общинския съвет.

Решението е да се провиснал 40 000 лева като се актуализира бюджета, като тези 40 000 лева ще бъдат разпределени по обективен метод сред тези, които пострадаха в град Котел и в село Тича, там има 7 фамилии, които пострадаха, изясни Шериф Куванджъ, заместител кмет на община Котел.

Общината към този момент е подхванала дейности с цел да бъде решен казуса с канализационната мрежа, а за създаване на по- висока стена около реката търси помощ от страната.

Организаторите на дарителската акция ще продължат да дават мебелировка и хранителни артикули на всички, които се извърнат към тях за помощ.

Репортер: Румяна Стефанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР