Отменено е бедственото положение в община Свищов, обявено заради пожара,

...
Отменено е бедственото положение в община Свищов, обявено заради пожара,
Коментари Харесай

Голяма част от сметищата у нас не отговарят на европейските изисквания

Отменено е бедственото състояние в община Свищов, оповестено поради пожара, който обхвана 50 декара от остарялото бунище на града. Продължава засипването с пръст на тлеещите боклуци. Цял ден пожарникари се борят и с огъня на друго бунище - във Велинград. Оказва се, че огромна част от сметищата у нас не дават отговор на европейските условия и са леснозапалими.

Почивният сезон наподобява е най-натоварен за пожарникарите. От началото на месеца те са се борили с над 2700 пожара. Днес гасят и сметището на Велинград. Поредното бунище, в което пламва пожар. Там пожарникарите се пробват да спрат огъня по пътя му към гората. Оказва се освен горещините са отговорни за честите запалвания в сметищата. Вина имат и общините, които не са изпълнили нужните ограничения и просто са оставили боклуците.

На 96 места в България има планини от отпадъци. Държавата знае за тях. Те освен не дават отговор на условията, само че и могат да бъдат рискови - тъй като са леснозапалими.

Опасните сметища са тези, които не са рекултивирани. Такива има в цялата страна. Част от кметовете са почнали нужния развой. В други общини обаче към момента не е дадена поръчка за някаква смяна. Като да вземем за пример - Дупница, Благоевград, Кюстендил, Бяла и Пазарджик.
Светлана Божкова, шеф на отдел " Битови, биоразградими и строителни боклуци ", Министерство на околната среда и водите: При тях е допустимо да се образуват самозапалителни процеси.
А може и Европа да стартира развой против нас.
Светлана Божкова, шеф на отдел " Битови, биоразградими и строителни боклуци ", Министерство на околната среда и водите: Би могло да се стигне до възможни наказания от Европейска комисия за цялата страна.
И въпреки страната да знае кои сметища към момента не съблюдават разпоредбите, не може да направи нищо. Защото първата стъпка би трябвало да бъде да кметовете.
Светлана Божкова, шеф на отдел " Битови, биоразградими и строителни боклуци ", Министерство на околната среда и водите: Те, като притежатели на депата, са виновни за правене на плановете, надлежно подаването им за финансиране.
И в случай че в някое от сметищата им пламне пожар, ще бъде мъчно да се каже, че просто лятото ни е отговорно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР