Отмъстете, като поръчате порция хайвер от бодливото в ресторантМорските таралежи

...
Отмъстете, като поръчате порция хайвер от бодливото в ресторантМорските таралежи
Коментари Харесай

Аууу, убодох се на морски таралеж!

Отмъстете, като поръчате порция хайвер от бодливото в ресторант


Морските таралежи са животни от вид иглокожи, близки братовчеди с морските звезди, само че с една значима разлика – тялото на морския таралеж е затворено в ризница или черупка от костни плочки, а най-неприятното е, че при доста типове външната страна на тази ризница е покрита с шипове или иглички, които могат да причинят пострадвания, при положение, че ги настъпите или имате различен контакт с тях (за това и по какъв начин да се предпазите – по-надолу). Живеят разпръснато, само че от време на време и на групи, множеството обичат твърда повърхнина и са безусловно каменояди – “изяждат ” скалите и се загнездват там. В Черно море ги няма, само че крайбрежията на Гърция, Турция и Хърватия изобилстват от тях.


Превенция


Ако не сте водолаз (там ще ви трябват по-сериозни защитни средства), има три неща, които можете да извършите, с цел да се предпазите и да не неуспехите отпуска си:

Вземете си обувки за плуване. Продават се в спортните магазини и чифтът коства сред 10 и 50 лева В множеството магазинчета за плажни такъми в Гърция също можете да си намерите такива. По-добре да са с твърда гумена, а не мека, силиконова подметка – иглите на таралежите минават по-лесно през силиконовите.

Избягвайте скалисто и каменисто дъно, то е желано от морски таралежи. Участъците с повече дребен пясък значат и доста по-малък късмет да настъпите морски таралеж.

Гледайте къде стъпвате!

Какво да върша при убождане?


 25_3 Случва се, без суматоха! Болката съгласно типа на таралежа и метода, по който сте го настъпили варира сред убождане на бодилче и ужилване от пчела. Почти постоянно се убождате на няколко места. Можете да се справите и сами с казуса, само че би трябвало да знаете следното:

Ако смятате, че не можете да се справите сами, убождането е в сухожилие или става, чувствате проблеми с дишането, световъртеж, гадене, мускулна уязвимост, компликация при съгласуване на придвижванията, световъртеж и парестезия (изтръпване, мравучкане), частична парализа, болежка в гърдите или съществено отичане и изчервяване на ужиленото (убоденото) място, неотложно потърсете лекарска помощ!

Ако решите, че ще справите сами, следвайте тези 10 правила:

1. Излезте незабавно от водата!

2. По опция не стъпвайте на убодения крайник и не притискайте бодлите повече. Болката може да стартира като леко стеснение и да стане нетърпима в границите на 15-30 мин. (тогава доближава оптималната интензивност) и да продължи няколко часа.

3. Вземете пинцета (ако нямате на разположение, пробвайте с пръсти) и извадете колкото можете повече бодли. Бодлите на таралежите са по този начин устроени, че пробождат крайника и незабавно се чупят. Много е евентуално нежните остатъци да останат забити в кожата и да се “набият ” във вътрешността, в случай че стъпите на крайници. Плитководните таралежи в Егейско море не са отровни, само че въпреки всичко е допустимо алергична реакция, тъй че извадете бодлите допустимо най-скоро.

4. Почистете нараненото място със сапун и изплакнете с хладка или топла вода. Тъй като пробождането е прясно, измиването може да е мъчително, само че е значимо.

5. След това потопете крайника в оптимално гореща вода. С други думи, напарете крайници си във допустимо най-горещата вода, която можете да издържите. Дръжте го по този начин в продължение на 20-30 мин., доливайки още гореща вода, в случай че е нужно, тъй че от самото начало кракът ви да е в най-горещата вода, която можете да понесете.

6. Внимателно извадете крайници си от водата. Кожата се е разширила и най-вероятно част от бодлите и парченцата ще са се подали (издърпайте ги с пинцета внимателно) или даже изцяло излезли и паднали (при нас тъкмо по този начин се получи). Като опция, може да сложите разтопен восък на мястото на убождането и по този начин да издърпате залепилите се за восъка бодили.

7. Сложете сок от лимон, лайм или (най-добре и най-евтино) оцет и накиснете болното място в продължение на 15-20 мин. Бодлите на морските таралежи са най-вече калций и оцетът ще разтвори остатъците, в случай че въобще има такива. Отново изплакнете с топла вода.

8. Не превързвайте раната! Тя има потребност да диша и всички елементи да бъдат изхвърлени от крайници. Поспете през нощта (докато спите можете да извършите хлабава превръзка с компрес от оцет на болното място) и на идната заран (без да стъпвате) повторете горните процедури.

9. Успокойте болката. Може да употребявате болкоуспокояващи въз основата на ибупрофен (напр. Ибудолор, Нурофен) на всеки 6 часа, до момента в който болката поотмине. За усмиряване на мястото и в допълнение лекуване при възстановителни процеси може да употребявате успокояващи кремове или спрейове като ЦиКатридина или крем “Здраве ”.

10. При инфектиране, предлагаме консултация с доктор. В случай, че нямате достъп до подобен, ползвайте кортикостероиден крем с местен антибиотик (напр. Бетазон Tрио, Бетадерм). Препоръчваме сходни дейности и в случай че сте настъпили починал морски таралеж на брега.

Наблюдавайте мястото на убождането за зараза. Признаците на зараза включват зачервяване, гной, папули, нодули, отичане на засегнатата зона или на лимфните жлези, които се вливат в засегнатата зона (шията, подмишниците или слабините), както и висока температура. При тези признаци, както и изброените в червен цвят първоначално, безусловно потърсете лекарска помощ.

Окончателното възобновяване може да отнеме няколко седмици.

Бонус съвет: Отидете в някой рибен ресторант и си поръчайте морски таралеж, с цел да “им го върнете ”. На гръцки е “ахинос ”, а на турски – “дениз кестанеси ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР