Отляво на дясно: антикорупционният елит - зам.-ръководителят на спедциализираната прокуратура

...
Отляво на дясно: антикорупционният елит - зам.-ръководителят на спедциализираната прокуратура
Коментари Харесай

Корупцията не е за всеки

Отляво на дясно: антикорупционният хайлайф - зам.-ръководителят на спедциализираната прокуратура Димитър Франтишек, неговият шеф Иван Гешев, шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев и неговият заместител Антон Славчев

© Надежда Чипева Още по тематиката
Крахът на опита " Младост "

Политическият опит на Десислава Иванчева доближи предстоящ неуспех в непредвиден мащаб
19 апр 2018
Подкупът, за който е упрекната Иванчева, е връх за прокуратурата

Първоначално Десислава Иванчева поискала 1.1 млн. евро, само че след това свалила на 500 хиляди
18 апр 2018
Кому е нужно зрелището с кмета на " Младост "

Акцията на антикорупционната комисия против Десислава Иванчева замязя на обществен линч
17 апр 2018
Кметът на " Младост " Десислава Иванчева е задържана за рушвет

Иванчева е арестувана за приемане на 70 хиляди евро в акция на Комисията за противопоставяне на корупцията
17 апр 2018 Шанаджиите сa тези наркодилъри, които работят за себе си и не се регистрират на " компанията " - монополната конструкция, която управлява разпространяването на дрога. Ако " компанията " хване някой подобен, то не го чака нищо положително - от пердах с бухалки до рязане на уши. Но шанаджиите са обичана цел и на полицията - за тях чадър няма, а карцерът им оказва помощ и на полицейската статистка, и на " компанията ", която няма потребност от конкуренция.

По всичко проличава, че историята с кмета на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева наподобява навръх кавга с шанаджия - появила се от нищо в политиката (благодарение на сляпото доверие на гражданите), тя постави на трупчета инфраструктурни планове за стотици милиони и по този начин засегна разнородни ползи. Накрая беше хваната с рушвет.

Зад претенцията, че опазва ползите на живеещите в региона, тя слага вложители според, а себе си в позицията да ги изнудва - първо да облагородяват квартала (за което оповестяват не един и двама бизнесмени), а както настояват от прокуратурата - след това и нейното финансово състояние.

Арестът й, зрелищен и позорен, идва в комфортен миг - за ръководещите в столицата, за които изборът й беше политическа загуба, само че и за новосъздадената антикорупционна комисия, чийто ръководител Пламен Георгиев даде обещание преди месец, че ще бъдат " хванати хора с доста пари ". Не на последно място задържането на Иванчева е елементарно упражнение, тъй като, както стана явно в дългите часове на бул. " Васил Левски ", тя няма никакъв политически тил, а това прави нулев риска нейното обвиняване да докара до нарушение на огромната корупционна омерта.

Подкуп в центъра на София

Арестът на Десислава Иванчева беше разгласен като връх от шефа на профилираната прокуратура Иван Гешев, защото до момента държавното обвиняване не е залавяло някого с толкоз огромен рушвет. За връх, несъмнено, прокуратурата ще може да приказва чак когато има влезнала в действие неоправдателна присъда.

В сряда, по време на конференция, прокурор Гешев изясни, че против Иванчева е имало голям брой сигнали, по които още в края на предходната година почнала предварителна инспекция. Въпреки че множеството вложители намеквали, че от тях се желаят пари, единствено един го е споделил непосредствено и се съгласил да спомага на полицията. Според прокурор Гешев той направил това, тъй като " имал европейско мислене, в положителния смисъл на думата ". Към публицистичното привършване на броя името на изнудвания предприемач не беше известно.

Инвеститорът имал два плана - 12.5 хиляди кв.м РЗП и 49 хиляди кв.м РЗП. Първият план бил с утвърдена от основния проектант на София регулация, само че Десислава Иванчева блокирала в продължение на година формалната процедура, която да разреши реализирането на градежа. Според тезата на прокуратурата, при серия от срещи (около 20) през медиатори Иванчева поискала в началото 1 млн. евро за двата плана, само че след договаряния сумата слязла на половина. За първия градеж били поискани 250 хиляди евро, които трябвало да бъдат платени на няколко вноски, като първата била от 70 хиляди евро.

Парите били предадени от вложителя във вторник на медиатор в заведение на ъгъла на улиците " Раковска " и " Гурко ". Според източник на " Капитал " медиаторът е някогашният (2007 - 2010) областен кмет на " Младост " Петко Дюлгеров. В сряда телефонът му беше изключен. След срещата сред двамата медиаторът отишъл в градинката на " Кристал ", където били Десислава Иванчева и Биляна Петрова и след два часа диалози той взел 20% за себе си, а остатъкът им предал.

След като групата се разделила, мъжът тръгнал към Народния спектакъл, където бил арестуван, а двете дами се качили на служебния си автомобил. Когато стигнали пред Спортната палата, са спрени от маскирани чиновници и задържани. Останалото го видя цяла България.

Кметът изнудвач

В опит да разберем кой е вложителят, съгласил се да даде следено рушвет на Десислава Иванчева, " Капитал " беседва с трима строителни бизнесмени с сегашни планове в квартала. Всичките отхвърлиха да са в дъното на следствието, само че без значение един от различен описаха сходни по сюжет истории.

Лазгин Маджид ръководи сдружението " Радина Хаус ", благосъстоятелност на татко му Заки Маджид, което се пробва да построи разбъркан комплекс с 45 хиляди кв.м РЗП до изхода на метрото на бул. " Александър Малинов ". Маджид разяснява: " От две години чакаме. Дали сме 500 хиляди лева за разрешителни, само че не можем да стартираме поради дейностите на кмета на общината. " Те не могат да си извадят така наречен ПУСО - проект за ръководство на строителни боклуци: " Пуснали сме над 10 тъжби. Казаха ни, че преписката е изгубена. Сега разбрах къде е била (визирайки информацията от прокуратурата, че Иванчева е криела преписки при себе си, бел.ред.) ". По думите му тя е желала от тях да създадат подаяние за над 1 млн. лева, само че те са отказали.

Строителният бизнесмен Бойко Дерменджиев от " Карбен мениджмънт " има позволение за построяването на жилищна постройка в " Младост " 2. Той споделя за диалозите си с Иванчева, защото в общината се били забавили общо пет негови преписки - за ВиК (без която не може да води водата), за преправка на проекта, за топлофикация, за слагане на преграда и за будка за защита. " Накара ме да построя оградата на една спортна площадка. Струваше ми 12 хиляди лева Тя ми изясни, че работата ми коства 200 лв. и не е задоволително. " Бойко Дерменджиев изясни, че връзката е ставала през приложението Viber, като тя е употребила прикрит чат, който се изтрива самичък.

От два самостоятелни източника " Капитал " удостовери пък, че огромна строителна компания е дарила камиони с пясък на кметство " Младост ". Не е ясно дали това е било обвързвано с огромен неин обект, по който тя работи на територията на общината.

Александър Ваклин и едноименната му компания извършват план до Околовръстния път и също е имал проблем с общината. " Няма за какво да я одобрявам, само че не аз съм подал сигнала до прокуратурата. Браво на този, който го е направил ", изясни той пред " Капитал ".

" Тя имаше процедура да поставя досиета на трупчета, до момента в който не дойдат да й се молят вложители на колене и против услуги, които се правят за общината - ремонт на детска площадка или детска градина, чак тогава се дава строителното позволение, макар че индивидът е изцяло безупречен ", разкри пред bTV и някогашният заместник-кмет на квартала Никола Вапцаров, който напусна предишното лято след персонален спор с Иванчева.

Дали и по кое време Иванчева е почнала да прибира персонални облаги от позицията си, ще би трябвало да потвърди прокуратурата. Едната догадка е, че това се е случило с наближаването на локалните избори, които са другата есен.

Има ли доказателства

Към публицистичното привършване на " Капитал " прокуратурата беше обвинила и задържала за 72 часа Иванчева, заместничката й и медиатора по подкупа. Към този миг информацията за случая е единствено от прокуратурата, която, несъмнено, твърди, че доказателствата са " бетон " - подкупът от 70 хиляди евро. е бил възложен от изнудвания предприемач и е бил " белязан " с химическо вещество, следи от което са открити и при тримата арестувани - Иванчева, Петрова и медиатора. Парите са били в кашон на задната седалка на колата. Изнудваният предприемач бил дал показания пред арбитър, а също така имало записани диалози и разпити на други очевидци.

Не толкоз ясно е държанието на другояче самостоятелната по закон прокуратура. Представяйки подтекста по ареста на Иванчева, прокурор Гешев сподели, че историята демонстрира метода, по който е ръководена общината. Това е политическа оценка и е в синхрон с ползите на ръководещите. В същото време ръководителят на Специализираната прокуратура отхвърли да заяви името на така наречен медиатор по предаването на подкупа, което евентуално се дължи на обстоятелството, че Петко Дюлгеров е директно обвързван с ГЕРБ. Което е разбираемо, доколкото прокуратурата по всякакъв начин заобикаля спор с ръководещите.

След шумните арести изясненост в каква посока ще тръгне следствието ще има от това чие задържане ще изиска прокуратурата - дали и на тримата, или ще " избави " медиатора. Какви доказателства действително са събрани ще се види чак когато делото влезе в съда.

Но най-интересен е моментът, в който тази следена интервенция се случи. Ден по-рано президентът Румен Радев разкритикува ръководещите за кражбите през публични поръчки и прикани " извънредно време е да включим прожекторите ". " Прокуратурата и съдът имат финален късмет да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона ", съобщи президентът, който към този момент няколко пъти влиза в конфликт с държавното управление по тематиката. В четвъртък министър председателят Борисов му отговори: " Аз поръчки не върша, вършат ги кметовете. Да отиват в пандиза, в случай че има злоупотреби ".

По подигравка на ориста (или по необичайно съвпадение), първият кмет, който има действителен аспект да отиде в пандиза, не е от ГЕРБ. Защото, нали, корупцията не е за всеки. Защо по този начин, а не по този начин

За ареста на Иванчева пръв заяви някогашният народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров, който разгласява фотография във фейсбук от акцията, евентуално направена от някой от етажите на Спортната палата. Появата на Тодоров, който е нещо като военното крило на ГЕРБ, на мястото на престъплението прокуратурата изясни като инцидентна, а ролята му - на наблюдател.

И в случай че за прокуратурата акцията беше връх, публичното внимание беше по-привлечено от нейната гласност. В опит да отговори на рецензиите, че акцията съзнателно е била направена на оживено място в столицата, прокурор Иван Гешев разви тезата, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова не са били арестувани в кафето, в което са били с медиатора, тъй като проверяващите не били сигурни, че парите ще бъдат предадени. Автомобилът бил спрян пред Спортната палата, тъй като в противоположен случай е можело да бъде изгубен в трафика на София, а парите - " изядени, хвърлени, изхвърлени или импортирани в банка ".

Нито шефът на Специализираната прокуратура, нито ръководителят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев или неговият заместител Антон Славчев можаха да обяснят за какво колата не е била проследена, само че всички подчертаха, че по случая са работили над 100 души.

Жените стояха с часове арестувани на столичен бул., а един от юристите се оплака, че не е бил позволен до клиентката си. Иван Гешев изясни, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова е трябвало да участват при огледа и разказа на парите, тъй като по този начин се подсигуряват правата им. " Така е по българския Наказателно-процесуален кодекс ", сподели той и изрази подозрение, че в Америка или Франция има такава процедура. Прокурор разяснява пред " Капитал ", че не е имало спънка автомобилът да бъде запечатан, а огледът да бъде изработен на друго място. Неясно е и за какво дамите не са били арестувани незабавно откакто са се разделили с медиатора. На упреците, че двете дами не са имали достъп до юрист, прокурор Гешев изясни, че е имало четирима юристи, които са били вписани в протоколите и са създали своите възражения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР