Отломки в поле, ударено от иранска ракета, в Ирак САЩ

...
Отломки в поле, ударено от иранска ракета, в Ирак САЩ
Коментари Харесай

Възможно ли е Иран умишлено да не е целял американски жертви при ракетната атака

Отломки в поле, ударено от иранска ракета, в Ирак

Съединени американски щати са " подготвени да се ангажират без предварителни условия със съществени договаряния " с Иран, показва в писмо до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации американският дипломат в Организация на обединените нации Кели Крафт. И добавя, че Вашингтон дефинира убийството на иранския военачалник Солеймани като " акт на самоотбрана ".

В отговор на убийството Техеран изстреля ракети по американски бази в Ирак и пред Организация на обединените нации също назова дейностите си " акт на самоотбрана ". Иранският висш водач аятолах Али Хаменей съобщи, че ракетните офанзиви са " пестник в лицето " на Съединени американски щати, само че те по думите на американския президент Доналд Тръмп не са довели до жертви. И въпросът, който си задават доста анализатори, е дали това е било предумишлено.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Избягване на по-голяма ескалация

Пред CBS News американският вицепрезидент Майк Пенс разяснява, че разузнаването е посочило, че Иран е наредил на обвързваните с него милиции да не атакуват цели на Съединени американски щати. Американски и европейски държавни източници на Reuters показват, че е допустимо Техеран предумишлено да е целял минимизиране на жертвите, с цел да се избегне още по-голяма ескалация на рецесията, до момента в който в същото време показва неотстъпчивост.

Журналистът от CNN Джейк Тапър написа в Twitter, че представител на Пентагона му е споделил, че Иран " преднамерено е избрал цели, които няма да доведат до загуба на животи ". Това е било планувано по схемата " преднамерени цели, минимални вреди, оптимален сигнален резултат ".

В изказването си нощес Тръмп съобщи, че американските сили не са понесли загуби вследствие на иранските ракетни офанзиви и че базите са " единствено с минимални вреди ". По думите му за това заслуга имат " подхванатите защитни ограничения, разпръскването на силите и системата за ранно предизвестие, която проработи доста добре ". Кореспондентът от Пентагона на CBS Дейвид Мартин цитира представител на защитата, който му споделил, че Съединени американски щати са били предизвестени за офанзива няколко часа преди този момент, което е дало време на бойци да се скрият в бункерите. Според източника предизвестието е пристигнало от спътниците и прихванати сигнали.

Вестник Washington Post написа, че американците са знаели авансово, че Иран има намерение да удари точно в Ирак, само че не е било ясно къде тъкмо. Ранното предизвестие пристигнало от разузнаването и от връзка с Багдад, който имал данни, че Техеран приготвя удар.

Начин за заявяване на позиция

" Дали това е било предумишлено или се дължи на минусите при производството и точността на техните ракети, към момента е неразбираемо. Но да изстреляш ракети против американски бази е опасен метод да покажеш позиция ", твърди кореспондентът по защитата на английската Военновъздушни сили Джонатън Маркъс.

Докато ръководителят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Марк Мили счита, че само системите за ранно предизвестие са предотвратили даването на жертви. " Това, което имам вяра, основано на това, което видях и знам, е, че те са целели причиняване на структурни вреди, заличаване на транспортни средства, съоръжение и самолети и ликвидиране на военнослужещи ", показва Мили.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР