Отломки от пет ракети, изстреляни след юли 2017 г. по

...
Отломки от пет ракети, изстреляни след юли 2017 г. по
Коментари Харесай

Изстреляни по Саудитска Арабия ракети са с произход Иран


Отломки от пет ракети, изстреляни след юли 2017 година по Саудитска Арабия от йеменската бунтовническа формация на хусите, " имат сходни съществени детайли по дизайна с прочут тип ракети ", създавани от Иран, а някои съставни елементи са иранско произвеждане. Това се споделя в конфиденциален отчет на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от Ройтерс.

В документа обаче се показва, че Обединените народи не са в положение да дефинират по кое време от Иран в Йемен са били прехвърляни ракети, съставни елементи или сходен жанр технологии и дали това нарушава рестриктивните мерки на Организация на обединените нации. Докладът на Гутериш излиза на всеки две години и е отдаден на осъществяването на глобите против Техеран.

Документът, който е с дата 12 юни, съставлява нов крах на американските дейности за търсене на отговорност от Иран по обвиняванията, че доставя оръжие на хусите, отбелязва Ройтерс. През февруари Русия наложи несъгласие на западна резолюция против Техеран в Съвета за сигурност.

В Йемен се води опосредствена война сред Иран и съюзничката на Съединени американски щати Саудитска Арабия. През 2015 година коалиция отпред с Рияд предприе интервенция в Йемен в поддръжка на държавните сили против хусите, които са съдружници на Иран. Техеран отхвърля да доставя оръжие на хусите.

Вчера за втори ден арабската коалиция обстрелваше позициите на хусите в региона на пристанищния град Худайда в хода на интервенция, чиято цел е това основно пристанище на Йемен да бъде завладяно, с цел да се попречи на хусите да вкарват ракети от Иран.

В писмо до Гутериш Иран съобщи, че " нито има такава политика, нито желае да трансферира оръжие или каквото и да било военно съоръжение в Йемен, нито да го създава там ". През януари в обособени отчети специалисти на Организация на обединените нации декларира, че Иран е нарушил част от ембаргото против Йемен.

През януари 2016 година множеството от глобите на Организация на обединените нации против Техеран бяха анулирани, откакто беше доказано, че Иран извършва отговорностите си по съглашението за нуклеарната стратегия. Техеран обаче към момента е обект на оръжейно ембарго на Организация на обединените нации, както и на други ограничавания.

Гутериш показва, че чиновници на Организация на обединените нации са изследвали и оръжия и други свързани артикули, конфискувани в Бахрейн, както и отдалечено управляем надводен кораб, който бил препълнен с експлозиви и бил покорен от силите на Обединените арабски емирства.

" И в двата случая секретариатът на Организация на обединените нации може да съобщи с убеденост, че част от оръжието и обвързваните с него детайли, които е изследвал, са иранско произвеждане. Той обаче не е разкрил данни дали те са трансферирани от Иран след 16 януари 2016 година ", написа той.

Санкциите на Организация на обединените нации против Техеран са записани в резолюция, в която са заложени и постановките на нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година През май президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна от съглашението, а европейските сили се пробват трескаво да го спасят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР