Отличия за специални постижения в областта на Географските информационни системи

...
Отличия за специални постижения в областта на Географските информационни системи
Коментари Харесай

Връчиха годишните награди за специални ГИС постижения

Отличия за специфични достижения в региона на Географските осведомителни системи (ГИС) бяха връчени на тържествена гала, която се състоя на 13 ноември в София хотел Балкан, като част от Световния Географска информационна система Ден в България.

Събитието се провежда за 21-ва поредна година от ЕСРИ България – водещата компания в областта на Географска информационна система у нас.

„ България стои извънредно почтено на международната карта с Географска информационна система плановете, които се осъществят всяка година у нас “, акцентира Евгения Караджова, шеф на ЕСРИ България при разкриване на церемонията по награждаване. „ В нашата страна се построяват новаторски и в същото време извънредно потребни Географска информационна система системи “, акцентира госпожа Караджова.

Тази година награди за специфични достижения в региона на Географските осведомителни системи бяха връчени в четири категории – „ Държавна администрация “, „ Местно самоуправление “, „ Частен бранш “ и „ Образование и просвета “.

В категория „ Държавна администрация “ Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията получи премия за „ Прилагане на новаторски Географска информационна система технологии за създаване на национална електронна платформа „ Единна осведомителна точка “.

Отличието беше връчено от Марияна Николова, заместител министър-председател по икономическата и демографската политика, която акцентира, че това е най-мащабният план за дейно електронно ръководство на територията на Република България и реализирането му е причина за по-добра интернет съгласуваност, както и стимулиране на икономическото развиване в страната.



Престижната премия одобри Росен Желязков, министър на превоза, осведомителните технологии и известията. “Искам да благодаря за организирането на това събитие. Тази премия я одобрявам от името на моите сътрудници и прародители. Това е бъдещето - то е във физическата и цифровата такава инфраструктура “, сподели министър Желязков при приемане на оценката.

Отново в категория „ Държавна администрация “ Министерството на енергетиката получи премия за „ Дългогодишен принос в потребление на най-съвременни Географска информационна система решения за дейно ръководство в областта на енергетиката в България “.

Отличието одобри Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката от инж. Валентин Йовев, заместник-министър на районното развиване и благоустройството. „ Министерството на енергетиката е едно високотехнологично министерство. То сполучливо ползва и употребява Географска информационна система системите, които са едни от най-напредналите технологии, осигуряващи по-добро бъдеще “, акцентира заместникминистър Йовев при връчване на премията.



„ Пълна зала, зала с визионери, които работят интензивно за развиването на Географска информационна система технологиите в България. Специално желая да благодаря на всички в министерството, които непрекъснато работят с Географска информационна система. Те ни разрешават да предоставяме една по-добра услуга на жителите. Изключително съм признателен за премията. “, сподели заместник-министър Станков.



В категория „ Местно самоуправление “ Община Бургас беше отличена за „ Внедряване на най-съвременни Географска информационна система технологии и стабилно развиване на Географски осведомителни системи в помощ на общинските действия “. Таня Христова, кмет на Община Габрово и притежател на 2 награди за специфични достижения в областта на Географска информационна система връчи премията на Руска Бояджиева, заместник-кмет по Европейски политики и околна среда на Община Бургас.



Технологична лаборатория Мозайка получи отличие в категория „ Частен бизнес “ за „ Прилагане на теоретичен метод и новаторски Географска информационна система решения за основаване на осведомителни системи от ново потомство “. Гергана Паси, Дигитален първенец на България и създател на Дигитална Национална коалиция връчи влиятелната премия на Мариана Дамова, шеф на Мозайка, като пожела на софтуерната лаборатория да продължи да гради мозайка от нововъведения.



за „ Прилагане на най-съвременни Географска информационна система технологии за създаване на Географска информационна система потенциал в България “. „ За мен е чест да бъда тук. Още по-голяма чест е да връча тази премия на един от най-динамично разрастващите се университети в България. Честито! “, съобщи доцент Петър Николов, заместник-министър на образованието и науката при връчване на премията на проф. доктор инж. Пламен Даскалов, заместник-ректор на Русенски университет „ Ангел Кънчев “.

В рамките на церемонията по награждаване бяха отличени и спечелилите в Националния конкурс за карти „ Истории, планове и фантазии върху карта “.

Конкурсът се провежда в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма и Министерство на културата. В категория „ Печатна карта “ полковник Иван Инковски, шеф на Военно-географска работа, връчи първа премия на ДКИС на Министерство на вътрешните работи за карта „ Оценка на вредите от пожара край с. Брягово, обл. Хасково на 12-08-2019 година “.

Отличията за интерактивни карти отидоха при Троянски манастир в категория „ Пътуване и туризъм “ за карта „ Поклонническа обиколка на Троянския манастир ", Община Струмяни в категория „ История и просвета “ за карта " Малешево пее и танцува ", инженер-геодезист Росен Иванов, УАСГ, в категория „ Устойчиво развиване “ за „ Карта на територии, подобаващи за биологично пчеларство " и Аспарух Камбуров, учител в Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ в категория „ Образование и просвета “ за интерактивна карта „ Специалност " Маркшайдерство и геодезия ". Кои сме ние? ".

Наградата за карта на публиката отиде при Елисавета Стоев, студент III курс в Софийски университет " Св. Климент Охридски " за карта „ Екологично строителство. Има ли бъдеще в България? "

Световен Географска информационна система ден 2019 се организира с присъединяване на рекордните повече от 700 представители на близо 200 организации от разнообразни сфери на стопанската система в страната.

Официални сътрудници на 21-ия Географска информационна система ден в България са рекордните 47 организации, измежду които: Софийски университет " Св. Кл. Охридски ", Българска асоциация на софтуерните компании, Американска комерсиална камара в България, Национално съдружие на общините в Република България, Фондация за промяна в локалното самоуправление, Български съвет за стабилно развиване, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, АФСЕА България, Асоциация на полицейските началници, Българска търговско-промишлена палата, Атлантически клуб в България, Дигитална национална коалиция, Move.bg, Българска картографска асоциация, Българска академия на науките, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Общество за запазване на природата и културното завещание с Географска информационна система – клон България, Зелени Балкани, Българско географско сдружение, Географ БГ, Български червен кръст, Център за проучване, създаване и рационализиране на качества на НАТО за ръководство на рецесии и реагиране при бедствия, Българска минно-геоложка камара, Българска асоциация природен газ, Институт за пътна сигурност, Сдружение за електронни връзки, Българска Асоциация на кабелните и информационните оператори, Българска асоциация за геопространствени осведомителни системи, БТВ Медиа Груп, National Geographic Bulgaria, Градът Медиа Груп, CIO, Computerworld, Esri, Географика, Стемо, САП, HERE, СиелаНорма, ДЖИСолюшънс и Агора 66.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР