Отличия в 13 категории за най-добър технологичен работодател, най-добри компании

...
Отличия в 13 категории за най-добър технологичен работодател, най-добри компании
Коментари Харесай

13 награди връчи БАА на 5-ата си годишна конференция


 Отличените в тазгодишния конкурс за премиите на БАА.

Отличия в 13 категории за най-хубав софтуерен шеф, най-хубави компании в региона на изнесените услуги и софтуерния процес, най-хубави планове и артикули връчи Българската аутсорсинг асоциация на гала след обичайна си годишна конференция в град Варна. На награждаването участваха кметовете на Варна и Бургас, представители на общини Пловдив и София, консултантски компании, капиталови медиатори, специалисти в региона на бизнес постройките и други

Победителите в бранша на изнесените услуги и софтуерен процес са избрани от авторитетно жури, включващо Ерик-Вилхелм Граф Бем, капиталов управител от ИКТ района Гьотеборг, Себастиано Тофалети, общоприет секретар на Европейския алианс на цифровите СМБ предприятия, Елинър Уин, eксперт в региона на аутсорсинга, Марек Гроджински, районен консултант „ световни бизнес услуги “ в EY за Централна и Югоизточна Европа, Октавио Брито, ръководство на регулациите и ИТ в Deutsche Bank, Петър Иванов, бизнесмен и специалист по виртуални екипи с над 20 години интернационален опит, Виктор Доктор, основен изпълнителен шеф на Фондация Pro Progressio, и Тим Коул, създател на бестселъри и публицист, който изнесе мотивационната тирада при започване на тазгодишната конференция.

Кметът на Варна Иван Портних връчи премия за започваща компания на 2018 година на компанията Cargotec България, която през септември 2017 година световен център за бизнес услуги в София. „ За мен е наслаждение да връча тази премия. Благодаря за положителното съдействие и с БАСКОМ, и с Българската аутсорсинг асоциация и да ви уверя, че Варна е положително място за живеене, положително място за бизнес, за вложения. Вярвам, че крайбрежието има положителни вероятности за развиване на високите технологии “, разяснява Портних.

Думите му бяха доказани от кметът на Бургас Димитър Николов, който получи премията на БАА за софтуерен град на 2018 година Една от самодейностите на община Бургас е безплатната лятна IT академия за възпитаници и студенти. Тя се организира за трета поредна година, като 6 групи възпитаници (вкл. от 5 и 6 клас) и 2 групи студенти ще се образоват по основи на програмирането (C++), уеб дизайн, основаване на уеб приложения, програмиране на Java и основаване на мобилни приложения. „ Част от триумфа на софтуерната промишленост се дължи на обстоятелството, че потърсихте напредък отвън столицата, а дружно с сътрудника Иван Портних ние ще създадем всичко допустимо да се чувствате удобно, устойчиво и да сте все по-успешни “, съобщи Николов. През предходната година конференцията се организира точно в Бургас, а през 2019 година браншовите организации възнамеряват да проведат огромното събитие в Пловдив, различен огромен бързоразвиващ се център за високи технологии.

В категория „ Иновации в технологиите “ журито присъди премията на пловдивската компания Програмиста, която с създадената система за създаване на 3D модел на човешкото тяло въз основата единствено на 3 фотоси завоюва и оценката за „ ИТ артикул на 2018 година “

За софтуерен шеф на 2018 година бе оповестена Experian България, премия, която се връчва за извънредно ръководство на хората, най-важния актив на една компания. Experian завоюва оценката и в категорията за нововъведения на бизнес процесите и интервенциите, като премията бе връчена от Цветомир Досков от Sirma Business Consulting.

Scale Focus също завоюва две награди тази година. Компанията предлага най-иновативното работно място на своите чиновници, които сами са проектирали средата, в която ще се усещат най-удобно. Второто отличие за Scale Focus e за най-хубав научно-развоен (R&D) център.

За снабдител на аутсорсинг услуги на 2018 година бе оповестена компанията Bulpros, поради потвърдените качества да дава добавена бизнес стойност на своите клиенти, реализирайки най-хубавите практики и подпомагайки устойчивия растеж на целия бранш у нас.

Наградата за център за споделени услуги на 2018 година, работещ в България, бе дадена на Cargill. Създаден през 2014 година, през днешния ден в този център работят над 1000 експерти, които на повече от 15 езика ръководят интернационалните бизнес процеси на Cargill и оферират необятно портфолио от висококачествени услуги с добавена стойност за бизнеса на компанията в Европа, Близкия изток и Африка в областта на финансите, превоза и логистиката, стратегическото доставяне и доставки, както и ръководството на човешки запаси.

Технологична бизнес постройка на годината е новият съвременен център „ Полиграфия “, в който към този момент се реалокира българското отделение на Bosch Software Innovations.

Наградата за „ ИТ план на годината “ сграбчи Lirex, a софтуерна компания на 2018 година е EPAM Systems, като едно от условията в тази категория бе най-малко 50% от дейностите на компанията да са свързани с създаването на програмен продукт.

ИТ фрагментите са нужни за дигитализацията на българската стопанска система

Представителите на страната и на промишлеността, би трябвало дружно да осъществят две значими неща в софтуерната сфера, която е бъдещето на България. Нито бизнесът, нито страната могат да се оправят сами, съобщи Доброслав Димитров, ръководител на БАСКОМ.

„ Софтуерният бранш пораства с 12 до 18% годишно през последните 10 години. Плащаме 4 пъти по-високи заплати от междинното за страната, плащаме всички налози, нашите чиновници работят в най-скъпите вероятни офиси, и все пак нашите компании са на облага. Като се сравниш с останалите браншове, мъчно е да обясниш тогава на на страната, че имаш някакви проблеми?, разяснява той. - Всъщност всички останали промишлености имат проблеми, тъй като ние, софтуерните компании, не сме задоволително огромни, не сме задоволително многочислени, с цел да им решим проблемите. “

Според него главното предизвикателство пред множеството индустриални браншове у нас е, че би трябвало бързо да се цифровизират, в противоположен случай ще са неконкурентоспособни и бързо могат да изгубят бизнеса си. „ Досега риториката ни (с държавата) бе противоположната - казвахме „ Имаме проблем с фрагментите! “. Не, нямаме проблем с фрагментите, те ни трябват, с цел да решим дилемите за цифровизацията на стопанската система, по тази причина е нужно по-добро образования. Вече има доста положителни образци, Бургас прави нови учебни заведения, във Варна мислят в същата посока, в София има многочислени просветителни начинания, част от които са частни “, посочи Димитров.

В своята презентация на конференцията Тим Коул цитира максимата, че в случай че не си част от решението на казуса, си част от самия проблем. А компаниите от ИТ сектора несъмнено желаят да са част от решението на проблемите. „ И тук идва втората част от посланието, което е напълно към нашите среди. Когато (не споделям ако) казусът с фрагментите бъде решен, ние ще имаме нови отговорности. Добрите образци стартират да се множат, младшите програмисти и гении ще се появят. Технологичните компании би трябвало да променим метода си и сме подготвени да ги посрещнем. Давам образец – 23 000 експерти работят в софтуерната промишленост. Ако дойдат още 5-6 хиляди годишно, дали можем да ги интегрираме? Това значи всяка компания да усили личния състав си с още 25% за една година. Следващата година ще дойдат още 5000 “, съобщи ръководителят на БАСКОМ.

„ За да се случи сходен растеж на личния състав, би трябвало да сменим съществено метода си към новите фрагменти, като приказвам освен за младите и за студентите, приказвам и за по-възрастни хора, които се преквалифицират. Компаниите ни би трябвало да имат културата да приемем и да построяваме тези фрагменти, да ги издигаме нагоре. Точно това осъществя Телерик още първоначално и това бе в основата на триумфа им, сподели още Димитров. - Аз съм уверен, че с цел да получим това, което желаеме – фрагменти, растеж, симбиоза с останалите браншове, да остават хората в България и да работят за нас, би трябвало да създадем тази смяна бързо, тъй като „ часовникът тиктака “. Това е бъдещето на България и всички ние сме част от това бъдеще. “

„ Това са позитивни провокации пред нашата промишленост, като хубавото е, че можем да ги решим с общи старания, на компаниите от нашия отрасъл, на компаниите, които ни поддържат, на просветителните институции и на страната, добави Ивайло Славов. - В новата индустриална гражданска война може да се окаже, че играчи, които са били по-назад, посредством нововъведения ще излязат по-бързо на международната сцена от други, които сами дефинират себе си за водачи. Това може да се реализира посредством вярно поощряване на нововъведенията, посредством симбиозата с другите бизнес браншове, посредством основаване на устойчиви екосистеми, създаване на добра инфраструктура. Искам да благодаря на представителите на локалната власт, изключително във Варна, в Бургас, където е свършена голяма работа през последните години, с цел да се развие и нашия бизнес, в това число нови учебни заведения, академии, инфраструктура и така нататък Догодина събитието ще е в Пловдив, когато градът е европейска столица на културата. Надявам се да обединим напъните на целия отрасъл, с цел да решим провокациите “, добави новият ръководител на БАА.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР