Отлетя преди 15 години, но раздаде толкова, че остана завинаги!

...
Отлетя преди 15 години, но раздаде толкова, че остана завинаги!
Коментари Харесай

15 години, откакто Емил Димитров ни напусна

 " Отлетя преди 15 години, само че раздаде толкоз, че остана вечно! " Това написа синът на именития артист и композитор Емил Димитров - Емил Димитров-младши във връзка 15-та година от гибелта на музиканта, която се навършва на 30 март. Преди време Емил-младши показа, че татко му е бил доста прям човек, без никакъв фалш и най-важното нещо за него е била музиката. " Помагаше на всички, мразеше интригите ", означи тогава синът на обичания от доста генерации артист.

А ето какво сподели преди време и примата на естрадната музика Лили Иванова за своя другар и сътрудник: " След него остава голямото творчество на една от най-ярките фигури в българската просвета! Аристократ по душа, прелестен композитор и същински безгрижник! Както самичък пееше: " Ако си дал... никой не може да ти отнеме обичта на хората "! Споменът за Емил e жив! "

Емил Димитров е роден в Плевен на 23 декември 1940 година в артистичното семейство на Факира Мити/Димитър Димитров/ и Анастасия, неговата асистентка с артистично име Мадам Сизи. Като възпитаник се увлича по рисуването и по класическата музика. Започва да композира и да приглася на акордеон, възпят в една от незабравимите му песни.

Емил Димитров е признат да следва актьорско майсторство във ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов " през 1960 година В същата година дебютира като артист в концерт с водещ Коста Цонев и извършва своята авторска ария " Арлекино ", акомпанирайки си на акордеон. Това слага началото на една дълга и сполучлива кариера като поп реализатор, музикант и композитор. Изнася концерти в съвсем всички европейски страни. Най-големи триумфи има в Съюз на съветските социалистически републики и Франция.

В началото на 1960-те концертира в България и чужбина с Мария Косева. Създава оркестър " Синьо-белите ", чийто диригент и началник е Митко Щерев. През 1968 година изнася концерт на стадион " Динамо " в Москва пред 80 000 души, което е безспорен връх за български реализатор. През 1969 година Емил Димитров стартира да изнася концерти и във Франция. С Йорданка Христова изнася концерти в Куба.

През 1970 година излиза един от най-големите му шлагери – " Моя страна ", който по-късно става ария на столетието. Общо за целия си живот издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени в Русия.

Емил Димитров е първият български реализатор, който вкарва фолклорни претекстове в известната музика. Типичен образец за това са песните: " На брега на тихата Марица ", " Има обич ", " Грозде не набрах ", " Старите огнища " и други Също той първи вкарва и хард рок аранжиментите в българската музика – с албума си " Танцувайте с Емил ".

Емил Димитров става прочут във Франция, среща се с Шарл Азнавур и Далида. Песента " Моя страна " под названието " Моника " е записана на френски, немски, италиански, испански. Водещи европейски звукозаписни компании подписват контракти за записване и издаване на негови песни през 1970-те години. Пее дружно, на една сцена, с Джани Моранди, Рики е Повери, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова. Във Франция го чака блестяща кариера, само че тъгува по родината и се завръща назад в България.

В Париж през 1972 година дружно с Богдана Карадочева, оркестър " Балкантон " и сестри Кушлеви изнася близо 30 концерта под името " Шоу булгар " в спектакъл " Ейропен ". Във Франция записва песни в студията Пате Маркони, Барклей, Ривиера и Орфеюс.

Песента му " Джулия " става европейски шлагер в края на 1972 година, като заема челни места в доста европейски ранглисти. Емил Димитров е единственият български артист и композитор с 10 шлагера в европейските ранглисти, в това число в чартовете на Франция, Белгия и Холандия.

Емил Димитров става първият български член на Съюза на френските композитори през 1971 г. 

Женен е за малко за певицата Грета Ганчева. От брака си с Мариета Гьошева има наследник – Емил Димитров-син, който се е посветил да съхранява паметта на татко си и неговото културно завещание посредством Фондация " Емил Димитров ".

От 1999 година Емил Димитров не се занимава интензивно с музика заради влошеното си здраве след прекаран мозъчен инсулт.

През 2000 година Мариета Гьошева и Емил Димитров още веднъж се женят. През декември същата година обаче Мариета умира след затруднения от диабет.

На 2 май 2002 година се състая огромен концерт, проведен от Йорданка Христова, с песните на артиста, изпълнени от обичани български реализатори. Песните, изпълнени на концерта, излизат в албума на Емил Димитров " Само един живот не е задоволителен... ". На този коцерт Емил Димитров за финален път излиза пред аудитория, въпреки и в инвалидна количка. Умира на 30 март 2005 година в София.

 Емил Димитров написва музиката на " Моя страна " през 1970 година и я посвещава на своя наследник. Песента става известна като " Моя страна, моя България ". Автор на текста е Васил Андреев, а аранжиментът й е на Митко Щерев. Във фонда на БНР се пази запис от 1970, осъществяването е на Емил Димитров с оркестър " Синьо-белите ", означават от националното радио.

" Моя страна, моя България " е била неразрешена, тъй като в нея цензурата открива буржоазно въздействие и подмятания за емигрантство. Емил Димитров споделя: " Обвиниха създателите й, че е писана за български емигранти в чужбина, като не са прочели в текста " ще се върна ". Аз я дадох на фестивала за занимателна ария " Златният Орфей ", само че смениха регламента и не можах да взема премия. "

Интересен факт е, че в началото песента е записана с френски текст. Излиза във Франция, под името " Моника " и няколко години е шлагер там. След множеството концерти в Париж, макар че има възможност  да остане и да развие кариерата си там, Емил Димитров отхвърля и се завръща в България. Христо Куртев – президент на Международната академия за изкуства в Париж, споделя, че доста от песните на Емил са поискани от непознати артисти от Белгия, Холандия, Германия, Мароко и Ливан.

В дългата си кариера Емил Димитров има голям брой награди и самопризнания от многомилионната си аудитория. Той основава 10 шлагера, които влизат в европейските ранглисти.

През 2012 година Българското национално радио продуцира дружно с фондация " Емил Димитров " компактдиск, в който са събрани едни от най-хубавите песни, композирани и изпълнени от него. Чрез музиката, той съумява да построи незабележим мост сред Изтока и Запада. В едно от последните си изявленията, Емил споделя, че в никакъв случай няма да бъде задоволителна любовта, която получава от своята аудитория, само че не има вяра, че песните му ще се помнят след гибелта му. Нещо, което за наслада не се е сбъднало.

Песента на Емил Димитров " Ако си дал " по текст на Иля Велчев, която през последните дни се трансформира в химн на взаимност към медиците, борещи се на първа линия с ковид, е най-често ротираната ария в ефира през отминалата седмица, оповестява сдружението за групово ръководство на сродни права в музиката Профон. Мелодията оглави класацията, откакто Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори реши тя да звучи на всеки кръговиден час по радиото.

Безпрецедентният триумф на основания през 1978 г шлагер е следващото доказателство за сплотяващата роля на музиката и способността ѝ да рестартира силата на духа ни. Интензивната ротация на " Ако си дал " носи вяра за всички реализатори и продуценти, чийто креативен живот е неподвижен от ковид. Отлагането на концерти и затварянето на всички търговски обекти, които употребяват музиката като добавена стойност към бизнеса си,  изправи промишлеността пред финансов колапс ", разясняват от Профон, като допълват, че увеличението на % предавана българска музика в радио ефира е измежду дребното способи създателите да получат основен за оцеляването си доход, написа още " Лупа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР