Отлагането на преговорите за присъединяване за Северна Македония не беше

...
Отлагането на преговорите за присъединяване за Северна Македония не беше
Коментари Харесай

Ципрас: Северна Македония е изпълнила критериите за старт на преговорите с ЕС

Отлагането на договарянията за присъединение за Северна Македония не беше под предлог, че Северна Македония не е осъществила промените, а най-много по процедурни аргументи, сподели гръцкият министър председател Алексис Ципрас в изявление за третия канал на гръцката държавна телевизия. Той изясни, че това решение се дължи на невъзможността на немския парламент да даде утвърждение ", предстоейки да бъде разхлабен за лятната почивка и затова това не се е случило на вчерашната среща ", съобщи МИА, представена от БГНЕС.
„ Климатът, както осъзнах, е резултат на единомислещо разбиране и позиция на ръководителите на държавите-членки на Европейски Съюз, изразени от Европейския съвет, че през 2019 година и евентуално през октомври ще стартира процесът на присъединение, тъй като съседите са изпълнили нужните критерии и промени. Знаете, че стартирането на процеса на присъединение сигурно не значи участие. Има дълъг път, доста промени и доста глави, които би трябвало да бъдат отворени “, сподели Ципрас.
Гръцкият министър председател изрази също убеденост, че " и последният гръцки жител, който наподобява песимистичен и обезпокоен по отношение на Договора или е бил срещу, в този момент стартира да осъзнава по какъв начин това съглашение е значимо за националните ползи на Гърция.
Тази позиция, Ципрас поддържа с аргумента, че в случай че съглашението не съществуваше, въздушното пространство на Северна Македония щеше бъде защитавано от турски Ф-16 и нямаше да има турски Ф-16 в Егейско море, а на северната граница.
„ Сега имаме страна другар и въоръжените ни сили са там, с цел да я поддържат ”, сподели Ципрас и добави, че се усеща изцяло задоволен за постигнатия контракт.
„ Искаме Гърция да бъде светилник на другарство, мир, съдействие и единение на народите на Балканите‘, заключи гръцкият министър председател.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР