Отлагането на издание ‘2020 на най-мащабното и престижно събитие в

...
Отлагането на издание ‘2020 на най-мащабното и престижно събитие в
Коментари Харесай

Колко струва едно издание на Международния балетен конкурс Варна?

Отлагането на издание ‘2020 на най-мащабното и влиятелно събитие в балетния свят - Международния балетен конкурс - Варна, провокира стихия от страсти измежду артистичната общественост у нас. В отговор на многочислените въпроси какво тъкмо не доближава за финансовото застраховане на изданието, уредниците – фондация „ Международен балетен конкурс - Варна “ огласиха нужните суми за провеждането на състезанието.

Димитър Димитров, ръководител на фондацията и наследник на доцент Емил Димитров – основател и мотор на Варненската балетна Олимпиада, показа:

„ Бюджетът на едно издание на състезанието е 700 000 лева, като това е един доста хигиеничен бюджет - много орязан, само че който с нашите организационни старания може да покрие условията на осъществяване, одобрени в последните издания като равнище на организация. Ако би трябвало да разгърнем състезанието и да го развиваме в актуалните условия, ще ни би трябвало бюджет от 800 - 850 000 лева В бюджета от 700 000 лева има доста пера, които са смущаващо ниски, да вземем за пример - наградният фонд. Не е загадка, че участниците в състезанието идват във Варна не поради скромните парични награди, а поради престижа и тласъка, който наградата от Варна дава на тяхната кариера, като им отваря вратите на великите оперни театри.

Приблизително 25% от този бюджет Фондацията получава от страната и от главния съорганизатор - Община Варна. От тях 70 000 лева са от Министерството на културата и сред 90 и 110 000 лева от фонд Култура на Община Варна. Подкрепата и от Общината, и от Министерството ние сме приемали постоянно като нещо несъмнено. Ние постоянно сме разчитали на тази поддръжка и в никакъв случай не сме се съмнявали, че тя ще бъде осъществена за всяко от изданията на състезанието.

Сумите от Министерството на културата получаваме от 2004 година, а тези от фонд Култура - от съществуването на общинския фонд. Цялата сума от Министерството е само за наградния фонд и в случай че някоя от премиите не бъде връчена – както постоянно се случва – огромната премия до момента е присъждана единствено един път – ние връщаме парите за нея назад в Министерството. След като взехме решение да отложим тазгодишното издание, ние няма да аплайваме пред общинския фонд Култура и пред Министерството на културата.

Около 25% са постъпленията в състезанието от лични доходи – такси и билети за концертните вечери.

Приблизително 50% от финансирането набираме от спонсори. Точно в тези 50% е дефицитът, с който не можем да се преборим тази година.

Реакцията на българската културна общност в поддръжка на Балетния конкурс е окуражителна и ние се надяваме, че доста фенове на балетното изкуство ще ни поддържат, с цел да можем да проведем на равнище отсроченото издание през 2021 или 2022 година Всеки дарителски жест има значение, само че за жалост до момента по дарителската сметка, която открихме още преди изданието от 2018 година, са пристигнали единствено парите, които ние самите тестово изпратихме. Но не губим вяра в поддръжката на най-широк кръг от интелигентни българи, които осъзнават, че Варненската балетна Олимпиада е визитната картичка на България на международната карта на танца “ – приключва Димитър Димитров, ръководител на фондацията – уредник на състезанието.

----

Международният балетен конкурс - Варна е първото в света професионално балетно съревнование, послужило за модел на всички последващи огромни състезания. От основаването му (1964 г.) на сцената на Летния спектакъл във Варна са танцували 3150 участници - балерини и балетисти от над 38 страни. Били са удостоени с лауреатски звания и оценки над 350 танцьори от 32 страни.

Най-ярките звезди на международния балет през последните шест десетилетия са лауреати на Варненската балетна Олимпиада: Владимир Василиев, Наталия Макарова, Наталия Бессмертнова, Екатерина Максимова, Михаил Баришников, Дмитрий Симкин, Иван Василиев, Ева Евдокимова, Патрик Дюпон, Фернандо Бухонес, Йоко Моришита, Силви Гилем, Максимилиано Гера, Аньес Льотестю и Хосе Мартинес, Владимир Малахов, Раста Томас, Роландо Сарабия и редица други.

Международният балетен конкурс във Варна даде мощен подтик на развиването и на българския балет. Той е единствена опция от толкоз висок клас за нашите актьори, педагози и хореографи да обменят умения и гений с най-хубавите от целия свят. С медали своята класа са удостоверили огромните български имена на танца Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, Евгения Кръстева, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов, Мария Илиева, а в по-нови времена - Диляна Никифорова, Вяра Начева, Калина Калчева, Бойко Досев, Александър Александров и други

В дните на състезанието скъпия си опит с най-младите дарования споделят одобрени педагози и балетни актьори, които преподават в Международната лятна балетна академия.

За да бъде съхранено това значимо събитие, което построява културния облик на България и Варна по света, през 1992 година доцент Емил Димитров дружно със съидейници сътвори фондация ”Международен балетен конкурс - Варна ”. Тя към този момент близо 30 години се грижи за подготовката, провеждането и финансирането на огромното съревнование - набира средства за неговото осъществяване само с помощта на своите спонсори, донори и рекламодатели у нас и в чужбина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР