Отлагаме, губим време в интернет, оставяме денят да мине, без

...
Отлагаме, губим време в интернет, оставяме денят да мине, без
Коментари Харесай

Тези навици тренират самодисциплината ни

Отлагаме, губим време в интернет, оставяме денят да мине, без свършим това, което желаеме. Как да го преодолеем? С тренировки, написа obekti.bg, базирайки се на блогърът Лео Бабаута от ZenHabits.
Практикувайте дребни, ефикасни привички. Не очаквайте да станете положителни в нещо, което не упражнявате неведнъж и целеустремено. Насладете се на насладата да практикувате нещо, в което ще станете положителни. Удивително е се учиш на нещо ново – това е възприятието, което стимулира. Какво да практикувате? Ето три простички умения, които могат да се трансфорат в привички.

1. Кажете си: „ Това е идващото, което ще направя “

Вместо дълъг лист с неща, които желаете да извършите през днешния ден, измислете единствено едно нещо, което желаете да извършите тъкмо в този момент. Вместо да кажете, че ще свършите тази значима работа някой ден, кажете, че ще се заемете с нея незабавно. Вместо да се оставите да преглеждате разсейващи уеб сайтове, определете върху какво желаете да работите по-нататък. Изберете едно. Няма значение какво е, само че гледайте да е нещо, което има значение в живота ви.

2. Задайте си въпроса: „ Каква е най-малката стъпка, която мога да подхваща? “

Повечето от нас поглеждат висящата задача и подсъзнателно си споделят „ Това е прекомерно мъчно, не мога да го направя в този момент “. Мислим за целия план, а той се състои от голям брой по-малки задания. Вместо да си кажете „ Трябва да напиша курсовата работа до тази и тази дата “, си кажете „ Ще напиша три точки от проекта “. Ако даже и най-малката задача продължава да ви наподобява прекомерно сложна, кажете си „ Ще работя 5 минути върху най-малката задача на момента. “ Или единствено две минути. Направете го неуместно елементарно.

3. Запитайте се: „ Какво ме стопира да се съсредоточвам върху тази дребна стъпка? “

Дори да сте избрали задачата, върху която да се концентрирайте и да сте я разрушили до най-малката стъпка, още веднъж ще срещнете опозиция и разсейващи фактори. Ако не се захванете незабавно с най-малката стъпка от най-важната задача, запитайте се за какво. Какво ви стопира? Можете ли да разрешите казуса, да пандизите всички подпрозорци, да изключите телефона, да помолите хората към вас да ви дадат половин час цялостно успокоение? Най-лесното решение нормално е да изключите всички разсейващи фактори и да се заемете с най-малката стъпка.

Щом извършите това, повторете процеса още два пъти, с по няколко минути отмора сред всяко повтаряне. След това се наградете с 20 минути отмора. Това е вашата подготвителна сесия. Можете да извършите няколко подготвителни сесии дневно – това бързо ще се трансформира в табиет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР