Откриват Софийския международен панаир на книгатаНа 11 декември се откриват

...
Откриват Софийския международен панаир на книгатаНа 11 декември се откриват
Коментари Харесай

Откриват Софийския международен панаир на книгата

Откриват Софийския интернационален панаир на книгата
На 11 декември се откриват две от най-значителните и огромни събития, свързани със актуалната литература и книгоиздаване в България – 46-ия Софийски интернационален панаир на книгата и 6-ия Софийски интернационален книжовен фестивал, проведени от Асоциация „ Българска книга “.

Панаирът и Фестивалът по традиция се организират в Националния замък на културата, на общо шест равнища, и ще продължат до неделя, 16 декември.

Официален старт на Панаира ще бъде даден във вторник (11 декември) от 11:00 в Централното предверие на НДК с гостуването на Софийския духов оркестър, диригент Юли Дамянов. Още през първия ден от ревюто ни чакат вълнуващи литературни срещи на сцената на културната стратегия на ет. 4, западно крило. С цялостната стратегия на Панаира можете да се запознаете тук, а също от атачмънтите.

Немскоезичната литература ще бъде в центъра на 46-ото издание на Софийския интернационален панаир на книгата: под мотото „ Четири страни - един език “, когато дружно с партньорски организации от Германия, Швейцария, Австрия и Лихтенщайн, ще бъде показана разнообразна взаимна стратегия. Успоредно ще се състои шестият Софийски интернационален книжовен фестивал, като негови участници са някои от най-известните писатели и поети в актуалната литература на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, като: Кристоф Хайн, Роберт Менасе, Лукас Берфус, Шерко Фатах, Илия Троянов, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац, Марион Пошман и Забине Бохмюл.

Специален акцент на щанда на Почетните посетители (№ А1, полуетаж изток), е планът за виртуална действителност „ VRwandlung “ на Гьоте-институт Прага: режисьорът, обожател на Кафка и създател на стартъп Мика Джонсън е приспособил за виртуална действителност „ Метаморфозата “, една от най-известните новели на ХХ век. Посетителите са поканени да се преобразят виртуално в Грегор Замза и да преживят историята на Кафка по нов метод и от лична вероятност.

Кураторската стратегия на шестото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал ще бъде построена от няколко съществени детайла: срещи с писатели, полемики и детска стратегия. Тази година събитията ще се разширят с още три нови формата: Бързи литературни срещи, Софийски интернационален книжовен фестивал показва и Тайно поетическо четене. Сред българските участници във фестивала са поетите и писателите Алек Попов, Владимир Полеганов, Владислав Христов, Георги Господинов, Едвин Сугарев, Здравка Евтимова, Илиана Илиева, Кристин Димитрова, Крум Филипов, Людмила Миндова, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Мехмед Атипов, Палми Ранчев, Петър Чухов, Румен Петров, Христо Карастоянов, Цвета Софрониева и Яна Букова.

Повече от 160 изложбени щандове, извънредно наситена съпътстваща стратегия, министър председатели на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и задгранични създатели и издатели, Литературен фестивал с над 80 посетители - всичко това ще трансформира Националния замък на културата в привлекателен център за феновете на книгите в навечерието на Коледните празници. За първи път по време на Панаира ще се проведат и професионални „ Бързи срещи сред издатели и илюстратори “ (13.12, четвъртък), още веднъж ще бъде връчена Годишната премия на Асоциация „ Българска книга “ за най-хубав издателски план „ Златен лъв “ – 2018 година (14.12, петък), както специфичен акцент ще имат ежедневните събития, подобаващи за деца и подрастващи. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР