Откриването на находища на природен газ от Румъния и Турция

...
Откриването на находища на природен газ от Румъния и Турция
Коментари Харесай

Валентин Кънев: Включването на държавата в търсенето на газ в Черно море е добро решение

Откриването на залежи на природен газ от Румъния и Турция в надълбоко Черно море усилват възможностите на България да откри личен природен газ. Още повече, че и румънското, и турското открития са в непосредствена непосредственост до българския блок „ Хан Аспарух “.

Предвид комплицираната обстановка с доставките на „ синьо гориво “ за България, би било положително решение, в случай че страната се включи в търсенето на природен газ. Още повече, че в румънския и турския план държавни компании са интензивно въвлечени.

Това съобщи в изявление за БГНЕС енергийният специалист Валентин Кънев, ръководител на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

Въпросът за доставките на природен газ за България закупи изключителна новост в края на април предходната година, откакто страната ни се лиши от съветското „ синьо гориво “.

Една от вероятните други възможности се крие може би в надълбоко Черно море, където се вършат изследвания от няколко години.

За вероятностите България да има личен рандеман на газ, който да я направи енергийно самостоятелна, беседваме с специалиста Валентин Кънев.

Той напомни, че в надълбоко Черно море има два блока, които се намират под лицензионен режим и още един, за който следва да се провежда конкурс за изследване.

„ Основният блок е „ Хан Аспарух “, в който работят двете компании - Total Energy и OMV. В продължение на много години те правят проучвателна стратегия, както и 3D – сеизмични изследвания. Последните се правят на най-високо равнище с потребление на най-новите способи “, описа Кънев и добави, че след тези изследвания консорциумът на този стадий преглежда опцията за сондиране в този дълбоководен блок, който е доста огромен – повърхност от 14 хиляди кв. км.

„ Предполага се, че ползите са в североизточната част на блока, който попада сред две открития, които са направени в дълбоководната част “, уточни специалистът. Едното изобретение е направено от Румъния. Находището „ Домино “ е намерено от консорциума, включващ „ ЕксонМобил “ и OMV, в дълбоководния блок „ Нептун “ и е със ресурси сред 40-80 милиарда куб.м. Другото изобретение е обвързвано с трите залежи, които откри Националната турска петролна корпорация през последните 2 години. През август 2022 година те откриха газ в находището в Сакария, след това бяха открити още две залежи, като едното от тях е на север от Сакария. Първото е към 400 милиарда, второто е към 140 милиарда и третото последното към 60 милиарда куб.м.

„ Откритията в Румъния и Турция са доста значими поради вероятностите на България. Може да се допуска, че има такива вероятности в тази част, която попада сред тези две открития. Там вероятността не е дребна. Нещо повече – турското находище, което беше намерено, се намира в непосредствена непосредственост до границата с България. Сходствата на геоложките условия и на геоложките данни дават опция да се направи подобен извод “, съобщи Валентин Кънев.

В актуалната комплицирана обстановка с доставките на „ синьо гориво “ за България, страната би трябвало да бъде по-смела в търсенето на други възможности. Би било положително решение, в случай че тя се включи в търсенето на природен газ в надълбоко Черно море, уверен е специалистът.

„ Вероятността да се открие природен газ в надълбоко Черно море е доста по-голяма, в сравнение с е било преди този момент. Бих споделил, че даже е по-голяма, в сравнение с когато сондираше Турската петролна корпорация. Това са неща, които би трябвало да се имат поради “, съобщи специалистът.

Той даде за образец нашите съседи Румъния и Турция, където страната под някаква форма взе участие в тези изследвания, които се увенчаха с открития на залежи в непосредствена непосредственост до българския блок „ Хан Аспарух “.

„ Нека да погледнем откритията в Турция и Румъния. В Турция то е направено от националната петролна компания, която е 100% държавна благосъстоятелност, а в Румъния – от консорциум сред „ ЕксонМобил “ и OMV, само че „ Ексон “ преотстъпи правата на „ Ромгаз “, която бих споделил е преобладаващо държавна компания. Така че държавното присъединяване е доста засилено в тези две открития. Т.е. една такава обстановка е естествена и би била добре възприета. Още повече, че страната ще подкрепи да се развие този план, като участник в него “, акцентира Кънев.

Пример за сполучливото присъединяване на страната е Турция. Там тяхната национална компания си е сложила задачата да създаде в най-кратки периоди откритите на залежи, като упоритостите са това да стане до края на тази година. „ Всички сили в Турция са ангажирани, с цел да може този план да бъде сполучлив “, съобщи Валентин Кънев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР