Откриването на интерконектора със Сърбия е изключително важно за България.

...
Откриването на интерконектора със Сърбия е изключително важно за България.
Коментари Харесай

Радев: Недоразумения като арестувани книги няма да помогнат на Сърбия по пътя й към ЕС

Откриването на интерконектора със Сърбия е извънредно значимо за България. Ние с нашата дейна политика, - България, променяме газовата карта на Европа. това не е просто интерконектор, това е доста повече - знак на нашите нарастнали механически благоприятни условия, и израз на общата воля с общи старания да способстваме за по-сигурни и диверсифицирани доставки както за България, по този начин и за нашите съседи, сътрудници и съдружници.


Това сподели президентът Румен Радев пред публицисти в Ниш, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Белград.

Имахме и сериозен диалог с Вучич, касаещ българското малцинство. За мен като президент този въпрос е от основно значение. Два пъти с Вучич бяхме по моя самодейност в Димитровград, с цел да се срещнем с хората там. Ще продължат напъните от сръбска страна за рационализация на пътна инфраструктура, за решаването на други проблеми. Уточнихме и някои разминавания, и че би трябвало да работим дружно - и това е залогът за нашите стопански триумфи, и за сполучливата интеграция на Сърбия. Мога да кажа: недоразумения като задържани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия, и за този въпрос имам гаранции от президента Вучич, че ще бъде решен, добави Радев. Българското национално малцинство и изискванията тези хора да имат препитания в своя роден край, изискванията да имат свободата да се изявяват като българи и да пазят националната си еднаквост и просвета - ще работим за тези хора, сподели още президентът.

Относно измененията в Конституцията, Радев разяснява: Мен ме тормози, че парламент с рекордно ниско гражданско посланичество и още по-ниско гражданско доверие въобще протяга ръка към Конституцията. " Това не е обикновено. И мисля, че Народното събрание има сериозно значими въпроси, в които би трябвало да се концентрира. И не би трябвало да оставя усещане, че главният закон в страната се употребява като прикритие и опрощение за нуждата от битие на тази коалиция ", добави Радев.

В подобен парламент не мога да внеса предложение за Конституция, добави президентът. Рекордно ниско гражданско посланичество и още по-ниско публично доверие - няма по какъв начин да вземам участие със свои оферти. Относно опцията за налагане на несъгласие на Бюджет 2024, Радев разяснява, че има " уверението, че страната няма да бъде продадена към този миг ".

Има възможност България да стане част от така наречен въздушен Шенген, това е стъпка напред, само че би трябвало да сме доста деликатни, с цел да не останем с етикет " Ето, България към този момент е в Шенген ". Не, за нас е сериозно значимо да се отворят сухопътните граници. Условията, които вътрешният министър на Австрия слага, са мъчно допустими за България, добави Радев./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР