Откриването на експозицията "Египетската кампания (1798-1801) на Наполеон Бонапарт в

...
Откриването на експозицията "Египетската кампания (1798-1801) на Наполеон Бонапарт в
Коментари Харесай

Походът на Наполеон към Египет в документи

Откриването на експозицията "Египетската акция (1798-1801) на Наполеон Бонапарт в документи и издания от фондовете на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий " е на 13 септември от 16 ч. В продължение на две седмици посетителите ще видят скъпи архивни материали от сбирката "Ориенталски сбирки ", свидетелстващи за исторически събития от края на XVIII и началото на XIX век.
Изложбата е отдадена на 220-годишнината от началото на военната акция на Наполеон Бонапарт в Египет и е първата по рода си у нас, основана на основата на богатия архивен и хартиен фонд на Националната библиотека. За първи път се показват и архивни документи на арабски и османотурски език, директно свързани с тематиката - общо 70 архивни единици (около 130 листа).
Част от архивните материали ще бъдат изложени в оригинал в осем витрини, а други са репродуцирани върху 16 експозиционни табла. Включени са писма и отчети на френските главнокомандващи, преведени от френски на арабски и османотурски език; документи, издадени от страна на централната османска власт, под чието ръководство тогава е Египет; документи, изпратени от разнообразни османски военнокомандващи до централната османска власт, с които я осведомяват за придвижването и дейностите на френските войски; рапорти, съдържащи сведения за борбите при Абу Кир, за наличието на Бонапарт в Ариш през юли 1799 година
Експертите са уверени, че във военно отношение Наполеоновата експедиция в Египет е неуспех, само че въпреки това, тя се подрежда измежду най-блестящите триумфи на френската просвета. Именно на тази тематика е отдадена финалната част на изложбата. Съгласно най-хубавите обичаи на френското Просвещение армията е съпровождана от повече от 160 учени - едни от най-забележителните мозъци на Френската академия на науките. Тяхна е заслугата за основаването на забележителното 20-томно "Описание на Египет ", което предизвика въображението на генерации европейци към мистичната арабска страна. Библиотеката има и двете издания на този колосален труд.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР