Откриване на 15 щатни бройки за магистрати е поискал шефът

...
Откриване на 15 щатни бройки за магистрати е поискал шефът
Коментари Харесай

Шефът на Специализирания съд поиска 15 нови щатни бройки

Откриване на 15 щатни бройки за магистрати е изискал шефът на Специализирания съд Георги Ушев от Висшия правосъден съвет. Това заяви представляващият съвета Боян Магдалинчев. Мотивът е прехвърлянето на делата за " високата " корупция в Спецсъда от 5-ти ноември, когато влиза в действие новият Наказателно-процесуален кодекс. От думите на Магдалинчев стана ясно, че в бюджета за следващата година няма планувани средства за разширение на спецправосъдието. Още от Пенка Ангелова.

С смяната на подсъдността за корупциятата по високите етажи на властта, в спецсъда чакат забележителен скок на делата. В настояването си за по-голям щат шефът на съда предвижда спомагателни 2 хиляди правосъдни производства. Не е ясно на какво се базират изчисленията му. Според информация на Софийския градски съд за последните 3 години при тях са формирани 26 каузи за корупция против министри, депутати, магистрати и шефове на организации.

Боян Магдалинчев - представляващ Висш съдебен съвет: Специално пред мен той съобщи, че се притеснява, че Специализираният углавен съд става един от най-натоварените с тази магистратска бройка от 18 индивида. И мъчно би могъл да поеме спомагателните каузи, които се разпределят с изменението на Наказателно-процесуален кодекс.
Искането още не е минало през отрасловите комисии на Висш съдебен съвет. Сериозен проблем има и с дефицита на кабинети и правосъдни зали в постройката на ул. " Черковна ", за което за момента няма нито визия, нито планувани средства. В бюджета за следващата година няма заложени пари даже за 6-те заплати бонус - " за резултати ", които депутатите гласоподаваха за профилираните съдии и прокурори. Според първични калкулации ще са нужни към 4 млн. лева
Боян Магдалинчев -Имаме ги поради в течение на нещата, може би сред първо и второ четене, може да се поправя бюджетът в тази посока. Аз съм изразил моята кардинална позиция, споделил съм я в Народното събрание, че е най-добре да няма неравноправие сред магистратите.Лозан Панов, ръководител на Върховен касационен съд: Ако това може да се желае за други институции, съдът е съдия. Не мога да приема, че резултат значи неоправдателна присъда или респективно оправдателна присъда. Това звучи неуместно.
Панов добави, че са нужни по-рационални законодателни решения, а освен опит за финансово обосноваване на магистратите. Той подсети, че Пленумът на Върховния касационен съд взе решение да сезира Конституционния съд поради прехвърлянето на делата за " високата " корупция в профилирания съд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР