Откриване и проучване: Първите проучвания на обекта са през 20-те

...
Откриване и проучване: Първите проучвания на обекта са през 20-те
Коментари Харесай

Манастирът на цар Борис I пази най-голямото ателие за книги

Откриване и изследване: Първите изследвания на обекта са през 20-те и 40-те години на ХХ в. Настоящите постоянни археологически разкопки стартират през 1996 година като взаимен план на Археологическия музей във Варна и Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ". Ръководител на проучвателския екип е проф. дин Казимир Попконстантинов. Площта на манастира е била към 10 000 м2. От нея до в този момент са проучени 3500 м2, като са разкрити манастирската черква, жилищна манастирска постройка, столова, скрипторий, оградна стена от изток, хигиенични сервизни пространства и аязмо.

Научна стойност: Това е най-големият прочут до в този момент извънстоличен манастир в Първото българско царство, за който има археологически данни, че е бил учреден от цар Борис І за мисионерска активност по покръстването на популацията в тази част на българската страна. Това е един от манастирите, които са били персонално покровителствани от владетелите на Първото българско царство, което е видно от печатите на цар Борис-Михаил и цар Петър, открити в манастира. Княжевската света обител е единственият колосален феодален манастир в северната част на Западното Черноморие. Манастирът е и единственият добре непокътнат монумент от средновековна Варна, един от дребното добре непокътнати средновековни манастири от IX–ХI в. на Балканите. Планът на триконхалната черква с четвърта „ вписана " от запад конха е чужд към този момент в българската средновековна архитектура, а измежду византийските монументи има единствено няколко сходни храма в Гърция и покрайнините на Константинопол. Скрипторият (ателие за писане и декорация на книги и библиотека) северозападно от църквата е имал повърхност 400 м2 и e една от най-големите здания в средновековната архитектура на България. Не намира подобие с манастирски и всемирски здания във византийския културен кръг. Напълно непокътната е постройката на манастирското аязмо от втората половина на ІХ в., единствен монумент от този вид към този момент на територията на България.

Туристически капацитет:. Обектът е покрай Варна и при отделяне на паркинг зона за рейсове би бил елементарен за навестяване от групи или от хора с персонален превоз. Има абстрактен план за създаване на туристически център на място и включването му в маршрут, показващ християнското културно-историческо завещание в региона на Варна. Има интерес от страна на Варненската Митрополия този манастир да бъде разпространяван като място за посещаване и поклонение.

Проблеми: Обектът не е подобаващ за пешеходен туризъм и няма елементарен достъп с публичен транспорт
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР