Откриване и проучване: Обектът е проучван от екипи на Варненския

...
Откриване и проучване: Обектът е проучван от екипи на Варненския
Коментари Харесай

Музей на християнството в катедралата на Одесос

Откриване и изследване: Обектът е проучван от екипи на Варненския археологически музей на няколко стадия от началото на ХХ до началото на ХХІ в. Последните разкопки се организират през 2002 и 2003 година под управлението на гл. ас. Александър Минчев и с присъединяване на френски археолози и реставратори. Основна задача е разкриването на подовите мозайки в храма и преместването им от обекта за по-добро предпазване. Мозайките са превозени до Франция, където са консервирани и сложени върху специфични пана-основи. След това са върнати във Варна и в този момент са експонирани в Археологическия музей и в музея при Аладжа манастир.

Описание: В интервала ІV–VІ в. на мястото са издигнати поредно три църкви от архитектурния вид базилика. Има съображение да се мисли, че двете по-късни са служели за основни църкви на Одесос, т.е. били са катедрали на епископите, а по-късно – архиепископите, на града. Приблизителната датировка на трите храма е: (1-ви) краят на ІV в. – началото на V в.; (2-ри) първата половина на V в.; и (3-ти) началото на VІ в. От първата черква е останало прекомерно малко. Другите две са идентични по проект и размери и стъпват тъкмо една върху друга. Те са били монументални здания с богата декорация от мрамор, декоративни каменни облицовки, подови и стенни мозайки, фрески и така нататък Особено обилна е била украсата на втората черква. От нея са непокътнати няколко десетки квадратни метра подови мозайки с разнородни орнаменти и фигурални композиции.

Научна стойност: Последователно съществуващите църкви на това място са били катедрали на града. Втората и третата базилика са измежду най-големите, разкопани в България. Под пода на олтара на втората черква е открита крипта с реликварий и мощи на светец в него. Изложени са във Варненския археологически музей).

Туристически капацитет: Обектът се намира в централната част на Варна, покрай Римските терми и старинната черква „ Успение на Пресвета Богородица " (известна като „ Малката Богородица " ). Има опция да се включи в пешеходна туристическа обиколка на града или да се посещава дружно с Римските Терми. Има концепция обектът да се покрие със специфична постройка, съобразена с околната архитектура. След това мозайките да се върнат на местата си, а криптата да се реконструира. В храма могат да се експонират също и други раннохристиянски монументи от Одесос и покрайнините и по този начин да се оформи дребен музей на ранното християнство.

Проблеми: Обектът е отчасти застъпен от модерни здания и няма опция църквите да бъдат изцяло разкопани и експонирани. Достъпът на рейсове до обекта е на практика неосъществим. Най-близкият паркинг е при Римските терми. Непосредствен проблем е дивата растителност и хигиената на обекта. В момента той е открит и поддръжката е алегорична. В руините порастват шубраци, които с корените си разрушават археологическите структури.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР