Откриване и проучване:Началото на системни проучвания на този християнски паметник

...
Откриване и проучване:Началото на системни проучвания на този християнски паметник
Коментари Харесай

Аладжата спешно се нуждае от укрепване

Откриване и изследване:
Началото на систематични изследвания на този християнски монумент е сложено в края на ХІХ в. от основоположниците на българската археология – братя Карел и Хермин Шкорпил. От 1906 година Аладжа манастир действа като музеен и туристически обект. През 1912 година е разгласен за национална старост, а през 1957 година – за архитектурен монумент на културата от национално значение.
През 70-те годинина XX в. покрай скалния манастир е издигната музейна постройка с експозиционни зали на три равнища, в които са изложени скъпи находки от късната древност, средновековието и Възраждането. Освен непрекъснатата експозиция, представяща историята на манастира, там годишно се уреждат разнообразни изложения.
През 2009 година със средства на Община Варна е основан аудиовизуалният театър „ Легенди от Аладжа манастир ". През летния сезон спектакълът се организира всяка сряда и неделя от 21.00 ч.

Научна стойност: Аладжа манастир е единственият прочут феодален скален манастир по Българското Черноморие, населяван от монаси-отшелници през XIII–XIV в.

Туристически капацитет: През летния туристически сезон Аладжа манастир се посещава от десетки хиляди туристи. Той е с най-висока посещаемост в системата на РИМ–Варна. По-голяма част от посетителите са проведени групи чужденци от Русия и Западна Европа.

Проблеми: Скалните килии са издълбани в мека канара, която непрекъснато ерозира. Нуждае се от главно подсилване. По поръчка на Община Варна е направен механически план.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР