Откритото през декември след реконструкция летище Левашово край Санкт Петербург

...
Откритото през декември след реконструкция летище Левашово край Санкт Петербург
Коментари Харесай

Олигарсите - с лопати в ръце и да копаят окопи. Следва Газпром

Откритото през декември след реорганизация летище Левашово край Санкт Петербург ще стане нова база на съветската военноморска авиация. Това ще даде опция да се обезвреждат заканите, подбудени от присъединението на Финландия и Швеция към НАТО.

А такива закани към този момент се появиха. След като неотдавна Народното събрание в Хелзинки взе решение за участие в алианса (официално удостоверение към момента няма), американският разследващ аероплан RC-135 River Joint стартира да курсира по границата на Финландия и Русия.

Но може би не появяването на друго огромно военно летище в Русия е главното в тази история. Основното е, че големият и припрян защитителен градеж в Левашово въобще не е финансиран от Министерството на защитата. А от Газпром.

Газовият ни колос се включи във възобновяване на летището на военноморската авиация още преди началото на СВО - през 2021 година Владимир Путин инструктира компанията да подписа концесионно съглашение с военното ведомство. В подмяна държавната корпорация получи правото да ръководи оборудването взаимно с военните.

Така е основан сполучлив казус за съдействие сред едрия бизнес и военните в полза на подсилване на защитата на страната. Сега тази скица може да се окаже перспективна за развиването на военната инфраструктура в зоната на СВО и в други райони на Русия, от време на време подлагани на офанзиви от въоръжените сили на Украйна.

Според групата Вагнер въоръжените сили на Украйна са натрупали до 200 000 аварийни бойци и по време на пролетното контранастъпление приготвят удари освен край Артьомовск, само че евентуално и по Белгород, северно от ЛНР, както и против Мариупол, Бердянск и Мелитопол, с цел да блокират сухопътния кулоар към Крим.

Вече е направено доста за разстройване на проектите на врага. Например, в региона на Белгород е издигната „ линия с прорези “, която коства на районния бюджет 10 милиарда рубли. Беше обявено за построяването на " Линията Вагнер ", " Линията Суровикин " в степите на Херсонска област, за укрепването на Крим.

Въпреки това нуждата от разнообразни типове военни уреди, отбранителни структури, както в този момент, по този начин и в бъдеще, е голяма. Краят на СВО към момента не се вижда. Не е належащо да се разчита на слабия държавен бюджет, чийто недостиг към този момент през февруари възлиза на няколко трилиона рубли.

Освен това предприятията не бързат да попълнят федералния бюджет с еднократни вноски. Опитът на държавното управление и персонално на Владимир Путин да убедят олигарсите да платят еднократна сума от единствено 300 милиарда рубли „ по фамилен метод “ наподобява е несполучлив. Търгуват се " дебели котки ".

Няма ли смисъл тогава да се провежда партньорство сред Министерството на защитата и огромния бизнес по съответни планове, както в Левашово? Защо не се принуди, да речем, Роснефт да заплати за построяването на отбранителните линии на Крим?

Да, в действителност приказваме за сенчестия защитителен бюджет на Русия. Но в последна сметка ориста освен на СВО, само че и на цялата страна е заложена на карта.

„ Бизнесът би трябвало да взе участие във военното строителство, да работи за страната си, това е добър вид “, утвърди концепцията военният специалист Константин Сивков.

Според Александър Храмчихин, заместник-директор на Института за политически и военни разбори, опитът от взаимоотношението сред Министерството на защитата и огромния бизнес би трябвало да се популяризира допустимо най-широко.

- Може и би трябвало да се направи. Няма причини срещу сходно потребно съдействие.

" СП ": Не би трябвало ли бизнесът да печели и да заплаща налози, а страната да харчи тези пари най-разумно? Изглежда малко феодално, един тип боен налог в натура - да се появиш с коне и оръжие...

- Не виждам нищо феодално тук. След като имаме частни компании, които вземат участие директно във военните дейности за страната си, за какво съдействието с страната във военната сфера за други стопански структури е неоправдателно?

" СП ": Държавата разпределя единствено присъщите й функционалности. Държавната дума към този момент стартира да приказва за това, че бизнесът би трябвало да поддържа противовъздушната защита за своя сметка, има доказателства, че скоро може да се появят корпоративни ЧВК, които ще станат частни армии...

- ЧВК по този начин или другояче са частни армии.

Генералният шеф на Института по районни проблеми Дмитрий Журавльов предлага да се намерят форми, които са забавни за бизнеса.

- Сътрудничеството сред бизнеса и Министерството на защитата е много уместно. Но би трябвало да разберете, че бизнесът е обвързван с приходите. Трудно е да се чака сполучливо съдействие от него в насилствен формат - да им се каже подкрепете или данъкът ще пристигна. Веднага откакто военните се разсейват, бизнесът незабавно се изпарява.

За да може бизнесът да финансира избрани военни потребности, би трябвало да се изясни какви са изгодите за него. Например " Газпром " употребява летище Левашово, тъй като схваща, че другояче никой няма да му разреши да го употребява. Така работи освен в Русия, само че и в други страни.

СП “: Но в случай че предприемачите, да вземем за пример в Крим, са алчни да вземат участие във финансирането на построяването на отбранителни линии, те елементарно могат да изгубят активите си, в случай че оповестеното контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна се организира и е сполучливо...

- Не всеки схваща това. Подобен мотив не проработи даже при завладяването на Константинопол от турците. Местните предприемачи решили, че ще оцелеят под турците, а на императора били отказани пари. И Константинопол падна.

Но те не оцеляха, макар че научиха за това по-късно. Султанът, който превзема столицата на Византия, се оказва обективен. Той сподели: ти не си дал пари на своя император, по тази причина аз ще ти ги взема, не ти трябват. Така че имаме исторически мотив за увещание.

Възможно е да се обещае сигурност на бизнеса в подмяна на финансиране на построяването на укрепления. Но в днешната действителност, даже и с укрепления, можете да загубите активи заради обстрел, бомбардировки и така нататък В подмяна на парите си те ще изискват цялостна, а не частична сигурност.

И в случай че първо обещаете, а по-късно ненадейно изтеглите войските, както в Херсон - вие оставате тук, а ние си отиваме - тогава това не е положително. Знам, че изоставянето на Херсон мощно подкопа доверието на икономическия хайлайф. Въпреки че военните съображения на тази маневра са разбираеми.

" СП ": Има и предложение на народен представител Картаполов към огромните корпорации да стартират лична Противовъздушна отбрана. Говори се и за корпоративни ЧВК...

- Съоръженията за противовъздушна защита или ги има и са задоволителни, с цел да покрият всички нужни обекти, или ги няма. Да ги трансферира на частния бизнес и по този начин да получава средства от него за произвеждане на нови съоръжения? Тогава става въпрос за това, че няма задоволително пари в бюджета, а не за това, че Противовъздушна отбрана би трябвало да се поеме от бизнеса.

Що се отнася до ЧВК, през 90-те години на предишния век доста огромни корпорации имаха свои формирования от бронирани машини. Например ЛогоВАЗ, където работех, охраняваше паркинги с коли и цистерни. И какво като БМП мачкаха депутатски коли през 1993 година? Те не бяха държавно управление.

През 2000-те години ние сложихме ред, тъй че частните компании да нямат свои армии. Но можете да върнете всичко назад.

" СП ": Според вас взаимоотношението на военните с бизнеса ще ни помогне ли да понесем товара на СВО?

- Можем да оцелеем така и така. Но с цел да спечелиш, би трябвало да искаш. Когато бомбардираме жп линиите на Украйна, тогава ще обсъждаме дали имаме потребност от частна Противовъздушна отбрана край Воронеж.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР