Открито е огнище на птичи грип в Пловдивска област и

...
Открито е огнище на птичи грип в Пловдивска област и
Коментари Харесай

В Пловдив е открито огнище на птичи грип

Открито е огнище на птичи грип в Пловдивска област и по-конкретно в село Чоба, община Брезово. Това съобщи радио „ Фокус”, базирайки се на информация на доктор Камен Янков, шеф на Областна дирекция по сигурност на храните – Пловдив.
Заразени са 1970 патици в обект за водоплаващи птици. Заболяването е било потвърдено в петък, а през днешния ден птиците са били унищожени.
Това е четвърто подред огнище на птичи грип за по-малко от два месеца в региона. „ Първите три са в Манолско Конаре, в заден двор, в Трилистник, и в Богданица”, разкрива доктор Янков.
Това е първото за водоплаващи птици, предходните са ферми за кокошки носачки. До през днешния ден унищожените поради болестта птици са били 80 000.
Взети са всички защитни ограничения за ограничение на болестта, твърди той.
„ Фермерите също би трябвало да съблюдават предписанията, те са осведомени в детайли с мерките”, сподели доктор Янков и напомни, че в сряда е имало работна среща с птицевъдите, на която още веднъж са били припомнени условията.
Те съставляват възбрана за безотговорно придвижване на животни, съблюдаване на нужния надзор и самоконтрол във връзка с болестта, наложително ограден обект, птиците, както и фуражът им да са на закрито и други
Определена е 3-км защитна зона към засегнатия обект и 10-км наблюдаваща зона.
„ Собствениците на предходните инфектирани огнища към момента не са обезщетени”, разкрива доктор Янков и прецизира, че кокошките носачки не подлежат на надзор от статистиката, по тази причина са сключили контракт с оценител.
В момента към момента се изчаква да бъде направена оценката и да бъдат готови документите за компенсации. Това се чака да стане до края на другата седмица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР