Открито е генетично предразположение към тежка форма на COVID-19. Руските

...
Открито е генетично предразположение към тежка форма на COVID-19. Руските
Коментари Харесай

Руски учени: Как хората ще преболедуват COVID-19 зависи от гените им


Открито е ген етично влечение към тежка форма на COVID-19.

Руските учени от Висшето учебно заведение по стопанска система са първите в света, които откриват това. Резултатите от проучването са оповестени в списанието “Frontiers in Immunology ”, съобщи БГНЕС, базирайки се на РИА „ Новости “.

Т-клетъчният имунитет е един от основните механизми в човешкото тяло за битка с вирусни инфекции. Клетъчният имунитет се основава на откриването на вирусни пептиди на повърхността на инфектираните кафези, последвано от активиране на Т-лимфоцити, способни да убият вируса. Молекулите на човешкия левкоцитен анти ген клас I (HLA-I) са виновни за действието на вируса в човешките кафези. Наборът от шест такива молекули е неповторим за всеки човек и се наследява, тъй че способността за бързо разкриване на вирусни пептиди значително се дефинира от ген етиката. Просто казано, в случай че набор от алели открие сполучливо вирус, тогава имунните кафези бързо намират и унищожават вируса. Ако, въпреки това, ген ният набор на човек не се оправи добре с това разкриване, е по-вероятно да настъпи тежък случай на болестта.

Изследователи от Биотехнологичния факултет на Висшето учебно заведение по стопанска система, дружно с сътрудници от Руския народен проучвателен медицински университет „ Пирогов “ и Московската градска клинична болница № 15 на името на “О. М. Филатов ” са изследвали връзката сред ген отипа HLA-I и тежестта на COVID-19.

Използвайки машинно об учени е, те построили модел, който дава интегрална оценка на евентуалната мощ на имунния отговор на Т-клетките към COVID-19. Авторите откриват, че в случай че наборът от алели HLA-I разрешава дейно справяне с пептидите на вируса SARS-CoV-2, рискът от развиване на тежка форма на COVID-19 ще бъде най-малък и назад.

За да тестват модела, създателите са анализирали ген отиповете на повече от 100 пациенти с COVID-19 и над 400 здрави хора от контролната група. При всеки случай програмата оценявала риска от тежка форма на болестта в точки от 0 до 100. Сравнението с действителната клинична картина демонстрира, че прогнозният модел е доста ефикасен.

“В допълнение към откритите корелации сред ген отипа и тежестта на COVID-19 , препоръчаният метод също оказва помощ да се оцени по какъв начин избрана разновидност на COVID-19 може да повлияе върху развиването на имунитета на Т-клетките към вируса. SARS-CoV-2 може да докара към по-тежки форми на заболяването ”, сподели ръководителят на проучването професор Александър Тоневицки, декан на Факултета по биология и биотехнологии във Висшето учебно заведение по стопанска система.

В допълнение към разбора на популацията в Москва, високата акуратност на прогнозите на новия модел е била доказана и от самостоятелна извадка от пациенти от Мадрид – прогнозната оценка на риска при пациенти, страдащи от тежък COVID-19 , е била доста по-висока, в сравнение с при пациенти с умерени и леки случаи. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР