Откритият при ремонта на столичната ул. Малко Търново зид от

...
Откритият при ремонта на столичната ул. Малко Търново зид от
Коментари Харесай

Османският зид няма да забави ремонта на столичната ул. Малко Търново

Откритият при ремонта на столичната ул. " Малко Търново " дувар от късноосманската ера няма да забави работата по обекта и тя ще завърши в график. В това увери зам.-кметът по просвета доцент Тодор Чобанов, който ревизира на място археологическата находка, съобщи " Монитор ".

Откритието най-вероятно е от края на XVIII или началото на XIX век и е част от постройка от интервала, от която са останали само най-долните елементи на един дувар. Чобанов съобщи, че тези вид уреди са доста добре познати и нямат научна и експозиционна стойност. Според него бъдещата приемателна комисия на Министерството на културата ще вземе решение зидът да се консервира на място, под настилката.

От своя страна Александър Станев от Музея за исторя на София съобщи, че са очаквали при реконструкцията на улицата да попаднат на находка . " Тук има две равнища на дървени греди, интегрирани в каменния дувар и това няма древен темперамент. Според формата на тухлите и метода на строеж може да се каже, че това е възрожденска или късноосманска постройка ", изясни също Станев. " Имаме източници, само че занапред ще ги изследваме. Първо ще създадем теренно изследване, след това, ще качим обекта на кадастралния проект на София и едвам тогава ще градим хипотези за откритието. Тази постройка тук не е разказана на никое място ".

При разкопките е открит също по този начин патрон от револвер, най-вероятно Маузер, който предаден за експертиза.
 Ремонтират ул.
Ремонтират ул. " Малко Търново " в духа на остаряла София

Реконструкцията ще приключи през септември

Реконструкцията на улицата е на стойност 130 хиляди лева и би трябвало да завърши през септември.

Проектът бе разгласен през май и стартира при започване на лятото.

Най-малката улица в столицата ще бъде ремонтирана в духа на остаряла София.

Предвиждат се линии за незрящите. Всички шахти ще бъдат сменени с нови капаци. Отводняването на близките здания води до замърсяване и плесен, по тази причина се планува и работа по язвите. Подменени ще бъдат парапетите и осветлениет о.

В началото на века улицата е имала окачено аксиално осветяване, което ще бъде реновирано за опазване на образа на улицата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР