Откритието представлява първото пряко доказателство за древна употреба на дрога

...
Откритието представлява първото пряко доказателство за древна употреба на дрога
Коментари Харесай

Учените с нов пробив: Древните ни предшественици са използвали халюциногени

Откритието съставлява първото директно доказателство за антична приложимост на дрога в Европа, която може да е била употребена като част от ритуални церемонии.

 

Елиса Гера-Досе (Elisa Guerra-Doce) и сътрудниците й изследват кичури коса от пещерата Es Càrritx в Менорка, която за първи път е била населявана преди към 3600 години и е съдържала камера, употребена за погребения до преди към 2800 години.

 

Предишни проучвания демонстрират, че към 210 души са били заровени в тази камера. Интересно е, че кичури коса единствено от избрани човеци са били боядисани в алено, сложени в дървени и рогови контейнери, украсени с концентрични кръгове, и поместени в обособена запечатана камера по-назад в пещерата. Тези кичури коса датират от преди към 3000 години.

 

Изследователите си послужили с течна хроматография с ултрависока успеваемост и масспектроскопия с висока резолюция, с цел да тестват съществуването на алкалоидите атропин, скополамин и ефедрин. Атропинът и скополаминът се срещат естествено в фамилията Картофови (Solanaceae) и могат да провокират делириум, халюцинации и променено сетивно усещане. Ефедринът е стимулант, извлечен от избрани типове шубраци и дървета, който може да увеличи възбудата, вниманието и физическата интензивност. Авторите откриват скополамин, ефедрин и атропин в три репликирани проби от коса.

 

Учените допускат, че съществуването на тези алкалоиди може да се дължи на потреблението на някои картофови растения като мандрагора (Mandragora autumnalis), бял идеал (Hyoscyamus albus) или елементарен татул (Datura stramonium), а също и храстът катерлива ефедра (Ephedra fragilis).

 

Авторите допускат, че тези лекарствени растения може да са били употребявани като част от ритуални церемонии, осъществявани от шаман.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР