Откритието помага за това, защо древните култури може да са

...
Откритието помага за това, защо древните култури може да са
Коментари Харесай

Опит за мозъчна операция на 3500 години в Израел

Откритието оказва помощ за това, за какво античните култури може да са подхванали подобен рисков хирургически акт

Гроб от Късно бронзовата ера в археологическия обект Мегидо, Израел, показва на откривателите необичаен образец за деликатна черепна хирургия, която може да е най-ранната по рода си в Близкия изток.

През 2016 година археолозите разкопават двойка гробници в битовата част на замък в известния древен град, като откриват останките на двама души, заровени дружно преди близо 3500 години, написа.

Сега откриватели от институции в Съединени американски щати и Израел разгласиха резултатите от разбора на техните скелети, разкривайки трагичната история на двама братя, чието благосъстояние не е било задоволително, с цел да ги избави от ранна гибел.

Разположен на 130 километра северно от Йерусалим, град Мегидо е бил преуспяващ градски център, състоящ се от голям брой дворци, укрепления и храмове. Мнозина ще го познават по-добре с гръцкото му име – Армагедон – пророкувано като място на последната борба преди края на дните.

„ Трудно е да се надцени културното и икономическото значение на Мегидо през Късната бронзова ера “, споделя археологът от Тел Авив Израел Финкелщайн, който е съавтор на проучването на костите.

Погребани в част от двореца, за която се счита, че е била непокътната за елита, измежду керамика и други полезности, подобаващи за по-заможни жители, телата евентуално принадлежат на мъже, които са принадлежали към авторитетно, в случай че не и кралско семейство.

ДНК анализът, осъществен преди последното следствие, открива родствената им връзка, а размерите и развиването им подсказват, че единият е умрял в ранна зрелост, а другият е бил с 30 години по-възрастен, когато е умрял.

Благодарение на метода, по който са били подредени костите се знае, че по-големият брат най-вероятно е надживял брат си, а костите на по-малкия са посочили признаци, че са били извадени и препогребани.

Въпреки че по телата на всеки от братята има следи от заболяване, по черепа на по-големия от двамата ясно личат следите от процедура, известна като трепанация (наричана постоянно и трефинация), която включва рязане или абразивно изстъргване или обръсване на костите на жив пациент, с цел да се разкрие мозъкът.

Белези към мястото на незаздравял отвор за трепанация в черепа
„ Трябва да сте в много тежко състояние, с цел да си пробиете дупка в главата “, споделя водещият създател Рейчъл Калишър, археолог от университета Браун в Съединени американски щати.

Не е ясно за какво тъкмо тази процедура се е правила постоянно, като догатките варират от чисто суеверни до релативно интуитивни планове за облекчение на насъбраното налягане върху мозъка.

В случая на братята, какъвто и да е бил замисълът на интервенцията, тя в последна сметка се е оказала несполучлива. Кръстосаните следи от порезни рани, оформящи квадратния отвор в предната част на черепа, не са посочили признаци на зарастване, което допуска, че мъжът, за който се счита, че е бил на към 20-30 години, когато е умрял, е умрял скоро откакто черепът му е бил разрязан.

Примери за трепанация са открити през Мезолита (Среднокаменната епоха) в Северна Африка и Неолита (Новокаменната епоха) в Средиземноморието и Централна Европа. Методите са също толкоз разнородни, като има образци за продупчване на кръгли дупки, изрязване на квадратни отвори и постепенно шлифоване на елипсовидни кухини.

И въпреки всичко в Близкия изток има единствено няколко десетки други образеца за трепанация и нито един от тях не е от по-ранна дата от тези скелети на възраст няколко хилядолетия. Откритието оказва помощ да се попълни една по-глобална картина за това по какъв начин и за какво античните култури може да са подхванали подобен рисков хирургически акт.

„ Интересува ме какво можем да научим, като разгледаме в научната литература всеки образец за трепанация в древността, като съпоставим и сравним събитията на всеки човек, на който е направена интервенцията “, споделя Калишър.

Въпреки че са имали достъп до благосъстояние и въздействие, малко евентуално е мъжът и брат му да са имали удобен живот. Всеки от тях е посочил признаци на дълготраен дефицит на желязо в детството, което може да е повлияло на развиването им.

По-големият брат също по този начин имал спомагателна линия в черепа, където плочките се срещали, както и спомагателен молар, което свидетелства за рядко генетично положение, наречено клейдокраниална дисплазия.

За да се прибавят към неволите им, всяка група кости носела белези от инфекциозно заболяване, най-вероятно туберкулоза или проказа.

Трудно е да се каже дали всеки субект е умрял от инфекцията или даже дали тя е съдействала за нуждата от черепна интервенция. Въпреки че животът им е бил трагично пресечен, ясно е, че този, който се е грижил за тях, е подхванал фрапантни дейности, с цел да ги резервира живи колкото се може по-дълго.

„ В древността е имало доста повече приемливост и доста повече грижи, в сравнение с хората през днешния ден си мислят “, споделя Калишър.

„ Имаме доказателства безусловно от времето на неандерталците, че хората са полагали грижи един за различен, даже при сложни условия. Не се пробвам да кажа, че всичко е било цветя и рози – имало е разделения на полова и класова основа. Но в предишното хората въпреки всичко са били хора. “
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР