Откритие, свързано със стареенето, може да проправи пътя към това

...
Откритие, свързано със стареенето, може да проправи пътя към това
Коментари Харесай

Сензационно!: Постигнат е революционен пробив в средство да се спре стареенето!!!

Откритие, обвързвано със стареенето, може да проправи пътя към това да се направи живота в пъти по-дълъг! Съобщава го Newsweek.
Защо остаряваме? Това е елементарен въпрос с не чак толкоз елементарен отговор. Но благодарение на актуалните биотехнологии учените съумяха постепенно да сглобят биохимичната основа на тази дълго защитавана мистерия.

Клетките ни са като дребни молекулярни заводи, които работят, с цел да правят всички съществени процеси. От които тялото ни се нуждае, с цел да оцелее. Подобно на фабриките обаче машините в клетките ни се износват с времето. Което води до тяхното стареене.

Нашите клетъчни машини са разграничени на разнообразни подсистеми, наречени органели.

И когато става въпрос за стареене, два органела са изключително значими: а) митохондриите – произвеждащите сила електроцентрали на клетката, и б) лизозомите – вътрешната станция за изхвърляне на отпадък на клетката.
По време на процеса на произвеждане на сила митохондриите могат да създават рискови отпадъчни артикули. Които се натрупват с течение на времето и повреждат нашата ДНК. Междувременно лизозомите съдържат чорба от храносмилателни ензими, които разграждат износените клетъчни съставни елементи. Ако самите лизозоми се повредят, тези ензими могат да изтекат в останалата част на клетката. И да причинят безпорядък на останалите здрави клетъчни съставни елементи. Поради това увреждането на някоя от тези клетъчни станции се свързва със стареенето, клетъчната гибел и доста свързани с възрастта болести.

Очевидно е, че поддържането на тези органели в корабна форма е от значително значение за здравето и дълголетието на нашите кафези. Но по какъв начин тъкмо телата ни поддържат и възвръщат тези клетъчни станции, към момента не бе известно.
Сега това ще се промени.

В изследване, оповестено в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, откриватели от университета в Осака, Япония, са разпознали протеин, който играе значима роля в поддържането на тези молекулярни машини и тяхното премахване, в случай че се объркат.

В предходни проучвания учените са разпознали клетъчен комутатор, участващ в поддържането и отстраняването на развалени митохондрии и лизозоми. Не беше ясно обаче по какъв начин тъкмо този молекулярен комутатор, наименуван TFEB, може да взаимодейства с тези органели.
Сега екипът от Осака е разкрил, че TFEB работи посредством увеличение на производството на протеин, наименуван HKDC1. Чиято централизация в клетката се усилва по време на митохондриален и/или лизозомен стрес.

Но остава въпросът: какво в действителност прави този протеин?

Заедно с TFEB HKDC1 взе участие в следеното премахване на повредените митохондрии. С други думи, той оказва помощ за изхвърлянето на митохондриалния отпадък. HKDC1 също по този начин играе значима роля в обезпечаването на кръстосана връзка сред тези две клетъчни структури. Като подкрепя възобновяване на повредените лизозоми.

Дисфункцията на някой от тези пътища за възобновяване е обвързвана със стареенето и обвързваните с възрастта болести. Което допуска, че HKDC1 може да предложи потребна цел за бъдещи лекувания против стареене.

Още вести четете в секция Здраве.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР