Откритие на млад български учен е в помощ на световната

...
Откритие на млад български учен е в помощ на световната
Коментари Харесай

Български учен направи важно откритие в борбата с морбили

Откритие на млад български академик е в помощ на международната просвета в битката с морбили. Велислава Петрова потвърди, че вирусът изтрива паметта на имунната система и я връща в положението на новородено. Изследването е извършено в института „ Сангер ” – един от трите най-големи центрове за генетични проучвания. Оказва се, че вирусът влияе на две равнища – изтрива имунната памет и лимитира способността й да разпознава нови инфекции, осведоми btv.bg.

„ От доста години се знае, че вирусът на морбили може да инфектира имунната ни система, само че не се знае за какво това се случва по метод, по който по-късно сме податливи към други болести. И в действителност вирусът на морбили е един от най-инфекциозните, една от най-големите закани за човечеството преди да е направена ваксина против него ”, споделя младият академик Велислава Петрова.

По думите й вирусът на морбили провокира имунна амнезия, инфектирайки клетките на имунната система. Тялото ни разпознава, че те са инфектирани и стартира тяхното заличаване. Учените обаче намират отражение и върху други имунни кафези, които не са виновни за имунната памет.

Велислава Петрова пази докторантурата си през 2017 година След това печели стипендия на ректора на Кеймбридж в областта на световното здраве. Работи по план за снабдяване на мобилни лаборатории за тестване на разнообразни инфекции в отдалечение райони на Африка.

От октомври работи по план на Програмата на Организация на обединените нации за битка с ХИВ и СПИН, чиято цел да е помогне за развиване на стабилно опазване на здравето в Африка.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР