Открити в Невада, САЩ, фосили са на бременен женски ихиозавър

...
Открити в Невада, САЩ, фосили са на бременен женски ихиозавър
Коментари Харесай

Октриха кости от ихтиозавър на 246 млн. години

Открити в Невада, Съединени американски щати, фосили са на бременен женски ихиозавър на 246 милиона години, заяви " Асошиейтед прес ".

Останките били открити от немския палеонтолог Мартин Зандер и екипа му в планината Агаста на 240 км от Рино през октомври 2011 година Част от тях били взети за проучване още тогава, а останалите - когато екипът се върнал на мястото през 2014 година Миналия месец откривателите разгласили резултатите от разбора на откритите находки.

Учените удостоверили с проучванията си първичната си догадка, че са се натъкнали на остатъци на бременен женски ихтиозавър. Той бил от незнаен до момента тип.

В планинския масив има голям брой фосили. Находката на Зандер е една от двете най-значими там.

" Това е необикновено място и непрестанно " излизат " нови неща. До каквото и да се докоснем, откриваме нещо ново ", споделя немският палеонтолог.

Другата значима находка към момента не е разказана в научна обява, само че Зандер изяснява, че е фосил на ихтиозавър с " великански череп ". " Това е първото в действителност огромно създание, живяло на Земята ", споделя ученият. Екипът трябвало да наеме камион, с цел да изтегли черепа по време на разкопките.

Бременният женски итхиозавър е наименуван от откривателите " Мартина ". Това е вторият най-стар пример на бременен ихтиозавър, откриван до момента, след планове в Китай, чиято възраст се дефинира на 249 милиона години. " Мартина " е от типа Cymbospondylus duelferi, който не е откриван на никое място другаде до момента, твърди Зандер.

Дължината й доближава 3,6 метра, което я прави по-дребна от другите познати до момента ихтиозаври, някои от които достигали дължина 18 метра. Въпреки по-дребното тяло, зъбите на Мартина били по-едри от предстоящото за растежа й. С дългите малко над два сантиметра зъби тя разкъсвала риби и други морски същества в морето, което се простирало върху днешната територия на щата Невада.

" Била е много свирепа дама ", споделя Зандер и я съпоставя с различен, много по-едър образец от различен тип, открит също в Невада. Тя е на половина на растежа му, а зъбите й са колкото неговите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР