Открити в Кения зъби и парчета от кости принадлежат на

...
Открити в Кения зъби и парчета от кости принадлежат на
Коментари Харесай

Гигантски лъв, тежащ 1,5 тона, е живял преди 23 милиона години

Открити в Кения зъби и части от кости принадлежат на лъв - седем пъти по-едър от актуалните си събратя. Животното е живяло преди 23 милиона години и може да се окаже най-големия граблив бозайник, обитавал в миналото Земята, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Лъвът е наименуван " Simbakubwa kutokaafrika " ( " Симбакубва кутокаафрика " - популярен африкански лъв). Той е тежал към звук и половина и е можел да атакува животни с размера на сегашен слон или хипопотам.

" Предвид големите зъби, Симбакубва е бил извънредно месояден ", изясни Матю Бортс от университета Дюк, който е главен създател на обявата в " Journal of Vertebrate Paleontology ".

Останките от животното - парче долната челюст с кучешки зъб, предкътник и кътник, както и няколко други зъби и кости - са били открити преди към 10 години, само че до момента се е смятало, че принадлежат на много по-дребен див звяр - Hyainailouros napakensis. Те се съхраняват в националния музей в Найроби.

Според учените животното е починало на относително млада възраст. Челюстта му е много по-едра, в сравнение с възрастните екземпляри от типа. Лъвът е можел да раздира месо и да чупи кости.

Симбакубва е живял при започване на миоцена, почти преди 23 милиона години. Условия за съществуването на толкоз огромно животно са съществували милиони години, прецизираха учените.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР