Открита при тазгодишните разкопки в Хераклея Синтика обществена сграда се

...
Открита при тазгодишните разкопки в Хераклея Синтика обществена сграда се
Коментари Харесай

Разкриха раннохристиянска базилика в Хераклея Синтика

Открита при тазгодишните разкопки в Хераклея Синтика социална постройка се оказа с извънредно забавна история. Вече е потвърдено, че към 400-та година зданието, ситуирано в североизточния ъгъл на римския конгрес, е било преустроено в раннохристиянска базилика. Според археолозите от екипа на доцент доктор Людмил Вагалински това е най-старият несъмнено датиран християнски храм на територията на цяла Югозападна България.

Преустройството е било направено в интервал на огромни земетресения – и естествени, и политически. Малко преди да настъпят те –през IV век, Хераклея Синтика претърпява подем и обновява градския си площад. Построена е освен въпросната социална постройка, само че са издигнати и нова гражданска базилика, и още 15 търговски и паметни пространства. Форумът към момента не е изцяло завършен, когато малко след 388 година Хераклея Синтика е ударена от мощно земетресение.

По това време мощният човек на трона на разпадащата се Римска империя е Теодосий I Велики.Той остава в историята като последният й обединител, само че и като първият държател, наложил ортодоксалното християнство за единствена публична вяра. В едиктите си той не разрешава почитането на всевъзможни ереси (като арианството) или други култове, а също и Олимпийските игри. Разрушени, запуснати или преустроени са най-знаковите езически светилища и храмове в империята, в това число Пантеонът в Рим.

И в Хераклея Синтика няма по какъв начин да подценен императорската воля. Там строителите долепват абсида до една от страните на към този момент съществуваща постройка, запушвайки улицата. Добавят още зидове и по този начин се снабдяват с трикорабна християнска базилика.

Скоро след 425 година градът още веднъж е разлюлян от разрушително земетресение. След него Хераклея Синтика по този начин и не съумява да се възвърне в предходния си искра. Все отново малцина поданици отхвърлят да се преселят. След 457 година християнската базилика е удължена с притвор (пронаос). Свидетество за тогавашния крах са зидовете от този интервал – недобре изпълнени и скрепени с кал/глина, вместо с хоросан.

И по този начин, откакто в продължение на 800 години Хераклея Синтика е главен център в региона на Средна Струма, тя залязва дефинитивно. На нейно място изгрява звездата на Партикополис (Сандански).

Разкопките край Петрич не престават откакто премиера Борисов отпусна 100 хиляди лв. за археологията там.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР